Blokkades met daten? Luister naar je lichaam

Hoe lees ik de lichaamstaal van mijn date en wat vertelt dit mij? Stop! Wist je dat je nog veel interessantere dingen van je eigen lichaam kunt leren? Je lichaam kan je veel  waardevolle antwoorden geven, die verborgen blijven als je niet zo nu en dan aandachtig naar je lichaam luistert.

Dit is verdomde handig in het geval van je eigen blokkades. Als je aan het daten bent, waar gaat het stroef? Welke problemen kom je steeds weer tegen bij jezelf? Waar klap je dicht? Op welk punt durf je niet meer? Geloof het of niet, maar je eigen lichaam kan je vertellen waar de blokkades vandaan komen en wat je er aan kan doen.

Je hebt vast wel eens gehoord: ga minder in je hoofd zitten en meer in je lichaam. Dat je met teveel nadenken en de zaken over-analyseren je date of flirt niet bepaald in die fijne flow brengt, is duidelijk. Maar ‘meer in je lichaam zitten’, oftewel ‘meer voelen’, hoe dóe je dat eigenlijk?

Geen ohm-shantishanti-chakra blabla
Het antwoord vond ik bij Jessica Versluijs. Vlak bij mijn huis heeft ze een praktijk, waar ze ‘Grinberg therapie’ geeft. Dit heeft niks met heerlijk Belgisch bier te maken, maar alles met je lichaam. Mensen met blokkades (wie heeft ze niet) kunnen bij haar terecht om die eruit te laten masseren. Dat is geen comfortabel gestreel over je huid, kan ik je vertellen. Ze port en ze sjort en weet altijd feilloos je pijnlijke plekken te vinden. Niks geen zweverige ohm-shantishanti-chakra blabla, maar alleen je lichaam en een goed therapeutisch gesprek. Ook al kun je met je verstand niet bij de redenen van bijvoorbeeld je enorme bindingsangst, het antwoord vind je in je lichaam en Jessica krijgt het er altijd uit.

Je lichaam als spiegel
Dating roept gelukkig geen blokkades bij me op, integendeel! Maar ook ik heb mijn issues. Zo leerde ik dat ik heel onzeker word van onduidelijke situaties met onduidelijke mensen. Ik klap dicht en word er diep ongelukkig van. Als ik het allemaal even niet meer begrijp of het wordt me teveel, dan is wandelen in mijn eentje een goede oplossing. Door op deze manier fysiek bezig te zijn en in mijn lichaam te komen, krijg ik de boel op een rijtje en kan ik de dingen van een afstandje eens goed bekijken. Ook vind ik daarbij antwoorden op de vraag: wat wil IK? Lichamelijk speelt mijn buik hierin een grote rol.

Dit was één van mijn grote inzichten, die ik nooit had kunnen leren als ik niet goed naar mijn eigen lichaam had geluisterd. Je lichaam maakt je niet alleen bewust van verborgen problemen, maar speelt ook een grote rol bij de oplossing ervan. Hoe jij met je eigen lichaam omgaat is als het ware een afspiegeling van hoe je met je issues in de buitenwereld omgaat. En dat werkt twee kanten op, zodat je je lichaam echt kunt inzetten om de wereld beter aan te kunnen.

Meer in je lichaam pro-TIP 1
Probeer eens te achterhalen: waar zitten jouw blokkades? Is het bindingsangst? Verlegenheid? Heel snel afknappen op triviale eigenschappen? Schrijf het op.
Probeer de volgende keer, als je zoiets weer meemaakt, te voelen waar in je lichaam je iets opmerkt. Je voeten? Je linker pink? Je onderbuik? Je hart? En hoe dat voelt. Misschien voel je wel helemaal niks, dat kan ook. Registreer het. Dat is alles.

Meer in je lichaam pro-TIP 2
Heb je een date en hij of zij roept nogal heftige lichamelijke reacties bij je op, benoem ze. De persoon die tegenover je zit kan je bijvoorbeeld laten blozen, stotteren of je handen laten trillen. Misschien voel je wel boosheid en merk je dat je hard, snel en op hoge toon begint te praten. Neem je lichamelijke reacties waar en benoem ze voor je date (die dat zelf ook al lang bij je had waargenomen natuurlijk). “Ik merk dat ik niet uit mijn woorden kom, poeh hee. Maar ik vind het hartstikke gezellig met je, dus trek je er niet teveel van aan”.

En jij? Zit jij vaak veel te veel in je hoofd?
Zou je graag meer in je gevoel willen zitten?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search