Beste verjaardag ooit: Schenk een avontuur in plaats van een materieel cadeau

Het valt niet mee om het perfecte verjaardagscadeau te verzinnen voor je geliefde die alles al heeft en/of als je het zelf niet breed hebt. Voor mij is het daarom ieder jaar weer een uitdaging om iets te vinden wat ‘niet in geld is uit te drukken’. Het moet betaalbaar, maar toch zeer bijzonder zijn. Iets wat een onvergetelijke indruk op hem zal maken.

De oplossing die ik vorig jaar bedacht: iets zelf maken. Dit is prima te doen als je iets goed kan. Een bijzonder ontworpen meubel, een fantastisch vijf-gangen diner, of een perfect zittend jasje. Ik kan een aardig pennetje breien, dus maakte ik mooie winter wantjes in zijn lievelingskleur. Missie geslaagd: hij draagt ze het hele seizoen door met veel plezier.

Maar wat nou als je twee linker handen en/of weinig geduld hebt?

Maak een surprise speurtocht!

Waarom is dit gaaf? Om 3 redenen.
1- Een surprise speurtocht is net zo verrassend als een surprise party, maar dan mèt de spanning en sensatie van een speurtocht. Los puzzels op! Vecht met monsters! Red de prinses! Vind de schat! Het spreekt voor zich dat een dergelijk ‘cadeau’ vooral bij mannen in de smaak valt, maar de avontuurlijke dames zal het zeker ook bekoren.
2- Daarnaast valt het schenken van een belevenis in de categorie ‘niet in geld uit te drukken’, tenzij je het laat organiseren door een evenementen bureau, maar daar is natuurlijk niks aan he. Je moet het zelf doen. Van het geven van een bijzondere ervaring in plaats van spullen wordt iederéén het gelukkigst en zelfs productiever.
3- Je geliefde heeft meer aan het delen van een bijzondere ervaring met jou, dan aan een groeiende berg spullen. Dierbare herinneringen zitten uiteindelijk in je hart en niet in een prul.
Hier vind je nog meer geweldige ideeën hoe je cadeau prullen geven of ontvangen kunt transformeren in het geven of ontvangen van onbetaalbare ervaringen.

Hoe pak je zoiets aan?

Een surprise speurtocht is op zichzelf al helemaal fantastisch om mee verrast te worden natuurlijk, maar de kunst zit ‘m vooral in hoe je dit avontuur helemaal op maat maakt voor jouw unieke liefje. In de volgende vijf tips leer je hoe je stap voor stap een onvergetelijke ervaring voor zijn verjaardag creëert.

Stap 1: Storytelling

Het begint allemaal met een goed verhaal. De inspiratie daarvoor moet je zoeken in de verhalen die jouw vent (we gaan er voor het gemak even vanuit dat je een vent hebt) graag leest, kijkt of speelt. Die van mij is gek van computer games, dus het stereotype plot van een Zelda-achtige adventure game was al snel gevonden. Aan het begin van de speurtocht moest een damsel in distress (moi) worden ontvoerd. Vervolgens moest mijn held raadsels van wizards oplossen, items vinden, monsters verjagen, een kampvuurtje bouwen om de magische biefstuk op te bakken en de betovering verbreken door zijn damsel te voeren met de magische biefstuk. Maar als jouw lief van detectives houdt, dan organiseer je natuurlijk een spannende whodunnit in een Cluedo kasteel. En een actiefilm fanaat verras je met een opwindende car chase in het donker. Verzin het maar.

Stap 2: Het cadeau

Mijn oorspronkelijke cadeau idee was een bijl. Die kun je voor 14,95 bij de Praxis halen. Da’s leuk. Het bevestigt lekker zijn mannelijkheid, maar ’t zou geen onvergetelijke indruk achterlaten. Misschien zou hij het ding niet eens gaan gebruiken. Er zou een surprise speurtocht aan te pas moeten komen om hem de bijl te laten ‘vinden’ en er een stronk hout mee in stukken te laten hakken voor het roosteren van de magische biefstuk! Dit is hoe je je cadeau slinks kan verwerken in je speurtocht: als ‘item’ om een hoger doel mee te bewerkstelligen of als schat aan het einde van de speurtocht.

Stap 3: Vrienden

Net zoals bij een surprise party heb je voor een surprise speurtocht veel goede vrienden nodig om het tot een succes te brengen. Maak een strict geheime Facebook groep aan en nodig al zijn vrienden uit. Pitch daarop je idee en vertel aan de groep welke personages je zoekt. De echte surprise speurtocht pro zal de juiste vrienden bij de juiste rollen weten te vinden, maar het werkt een stuk makkelijker om eerst de vrienden de rollen te laten kiezen. Je zult versteld staan wat voor typetjes er schuilen in de vrienden van je vriend.
Heb je iedereen bij elkaar, dan kun je afspreken op locatie om het veld te verkennen en te brainstormen over de mogelijkheden. Da’s al een fantastisch uitje op zich, vol voorpret.

Stap 4: Organiseren

Het organiseren van een goede surprise speurtocht vergt veel tijd. Zorg dat je daar voldoende voor vrij maakt, of geef de productie in handen van een van de vrienden die meer tijd heeft. Het belangrijkste in deze fase is een doortastend draaiboek. Daarin moet iedere actie nauwkeurig omschreven staan, zoals in een filmscript. Beschrijf per actie wie er mee spelen, wat hun tekst is, hoe lang de scene duurt, waar deze zich afspeelt en eventueel een plan B voor als je held het niet snapt. Dek alle risico’s goed in, want er zullen genoeg dingen niet volgens plan gaan.
Deel je draaiboek ruim van te voren uit aan alle betrokkenen en check of ze het allemaal goed snappen. Vraag om feedback en schaaf je draaiboek bij, totdat je een waterdicht script hebt.
Je zal ook het een en ander aan spullen nodig hebben. Verdeel deze (en de kosten ervan) over je groepje, zodat je er zelf niet onder bezwijkt.

Stap 5: Lieg

Vertel gedurende het hele proces een geloofwaardig leugen, zodat je lief tot aan het startpunt van de speurtocht niks door zal hebben. “Ik neem je mee naar een restaurant, maar ik zeg niet welke…”
Verkneukel je over het moment dat hij zelf zijn eigen verjaardagsfeestje wil organiseren. Daarom is het belangrijk dat je je surprise speurtocht ver van te voren aankondigt bij zijn vrienden. Ze moeten allemaal op de hoogte zijn, voordat ze worden uitgenodigd door hem. Advies: laat ze het spelletje mee spelen en doe alsof jullie allemaal gewoon naar zijn verjaardagsfeest komen. Ik heb een keer een belangrijk verjaardagsfeest moeten af lassen, omdat helemaal niemand kon komen. NIEMAND. Ik heb me zelden zó verlaten gevoeld, totdat er twee dagen na mijn mislukte verjaardagsfeest een deur open zwiepte en al mijn vrienden in koor “SURPRIIIISE” riepen. Ik moest huilen, zowel van de ontroering, als van het verraad…

Resultaat

Hoe is het onze held vergaan op zijn verjaardag? We hadden alles waterdicht: het script, iedereen op locatie en we hadden er veel zin in. Behalve het weer. Na twee weken onafgebroken zon, begon het op ons wandelingetje naar het donkere park toe zachtjes te druppelen en eenmaal in het park te gieten. Als ik dit had geweten had ik het avontuur afgelast en ergens in-door een ‘saaie’ surpriseparty georganiseerd. Daar gáát de gezellige BBQ aansluitend op de speurtocht. Er moest een wonder gebeuren om het vuur überhaupt aan te krijgen. Mijn arme schat zou doorweekt zijn en boos omdat ik hem hier doorheen heb laten gaan. Ik begon al mokkende sms’jes te ontvangen van een kleumende trol in het park en ook het elfje in de boom bleek later not amused te zijn…

En mijn lief? “Beste verjaardagscadeau OOIT!!!” Zijn woorden. Hij loste de puzzels op, nam de wizard (die zijn rol bloedserieus nam) lekker in de zeik, vond de magische biefstuk in een schatkist, verjoeg de trol, redde het elfje met een liedje uit de boom, liet zich flink de stuipen op het lijf jagen door de psychopaat met bijl (het cadeau!) en bouwde binnen no time een perfect knappend kampvuurtje. En die biefstuk was inderdaad magisch lekker. De BBQ spullen hebben we maar weer meegenomen. We liepen in een merkwaardig uitgedoste fakkeltocht naar huis. We zongen liedjes en we waren nat en koud. Behalve hij. Hij was als enige gek genoeg helemaal droog en warm gebleven.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Love hack: date een touristWat doe je?