Bekentenissen van een vrouwelijke nice guy

Rondom mannen en dating hoor je vaak over het innerlijke archetype van de nice guy, en hoe je daar bovenuit kunt groeien. It takes one to know one, denk ik, want ook bij mij duikt dit archetype wel eens op. Hoe werkt dat dan bij vrouwen? Nou, lees en huiver, want daarover doe ik nu een paar schaamtevolle bekentenissen. En ik geef je tips hoe ik zelf met mijn innerlijke nice guy omga. 

Bij vrouwen gooit deze behoeftige energie net zo goed roet in het eten van leuke, gezonde relaties. Het uit zich alleen net ietsje anders. Maar het komt voort vanuit dezelfde bron: de afhankelijkheid van aandacht en bevestiging van een ander. Als je voelt dat je dit echt nodig hebt om je okee te voelen over jezelf, dan is de nice guy valkuil bijna niet te vermijden. Je maakt onbewust de behoeftes van een ander belangrijker dan die van jezelf. Daarvoor is een woord: codependency.

Bekentenis 1: Ik geloof dat mijn liefde hem kan redden

Wie, ik?!

Ik zie hoe mijn geliefde, net zoals ieder mens, zijn trauma’s uit het verleden heeft, en de bijbehorende fuck-ups in het heden.

Totdat ik zijn leven binnen schreed als de heilige maagd herself. Ik zou ik hem redden, zijn zonden vergeven, er altijd voor hem zijn en in ieder opzicht anders dan zijn rampzalige exen.

Nice try. Wat mijn madonna-complex wel voor elkaar krijgt is het creëren van een ongelijkwaardige verhouding binnen de relatie: Ik: een heilige. Hij: hulpeloos.

Nee. Gewoon nee. Gaan we niet meer doen.

Tip 1: Jij bent niet hun opvoeder
Empaten zoals ik mogen leren dat ze niet de coach, de mentor of de mammie/pappie zijn van hun geliefde. Iedere keer als er een mini-crisisje voorbij mag ik mij herinneren: Lieve Klazien. Niet space-holden. Hoeft niet.

Tip 2: Maak van helpen je werk
Maar waar moet je dan heen met je grote empathische hart? Breng het naar je werk of vrijwilligerswerk. Als jij een beetje bent zoals ik, is empathie een groot talent van je. Zet het in, en maak de wereld een mooiere, gelukkigere plek.

 

Bekentenis 2: Ik vertrouw niet op zijn eigen zelfhelende vermogen

Oh dit… The cringe! Iedere keer als ik mijn aureooltje weer op heb, vertrouw ik niet dat hij zichzelf kan dragen als het even niet zo lekker gaat. Nee hoor, ik heb deze shit allemaal al eens een keer eerder meegemaakt en ik weet precies wat je dan moet doen. Wat ik hem dan altijd graag voorkauw. Alles uit de naam van Liefde natuurlijk, dus wat kan daar nou mis mee zijn?

Alles! Alles is daar mis mee. Want hier geldt ook weer: ik nodig hem niet uit in zijn kracht. Ik hou hem klein.

Tip: Ze kunnen zichzelf uitstekend redden
Wat mij erg heeft geholpen om meer vertrouwen te hebben is deze affirmatie:

Hij is 100% in staat om zichzelf te redden.

Het hardop uitspreken van deze zin is genoeg om mijn aureooltje even af te zetten en weer mijn eigen gang te gaan.

Bekentenis 3: Ik please over mijn eigen grenzen heen

Oh hallo codependency. Dit is de definiërende eigenschap van iedere nice guy. Pleasen heeft zo ontzettend veel vormen, maar komt vooral tot uiting in de slaapkamer. Wat vindt hij lekker? Welk standje? Welke geluiden wel en niet? Hoe pas ik me aan aan zijn energie, tempo en fase van het spel? Mijn eigen plezier is vaak het eerste wat het raam uit vliegt. En dat kan ik alleen mezelf kwalijk nemen.

Tip: Besteed aandacht aan je eigen plezier
Door bewust te werken aan mijn eigen plezier, genees ik langzaam mijn innerlijke nice guy. Echt door mijzelf liefdevol af te vragen: wat vind ik lekker? Wat verlang ik het liefst? Hoe wil ik worden aangeraakt? Mijn genot is van mij. Met, en zonder partner.

 

Bekentenis 4: Door hem te helpen met zijn problemen hoef ik niet naar mijn eigen shit te kijken

Ahhh betrapt! Het grote voordeel van de nice guy is: je hoeft je eigen problemen niet onder ogen te komen als je je lekker op die van anderen kunt focussen. Het is ook zoveel moeilijker om je eigen problemen zelfs maar te zien. Laat staan om er ook echt iets aan te doen.

Tip: Werk aan je eigen winkel
Iedere keer als ik helemaal ‘aan’ ga van de problemen van mijn partner, dan weet ik: hey, wat is er nu bij mij aan de hand dat ik niet wil zien? Het is werkelijk waar: elke keer als je een trigger ervaart, is er altijd een omkering aan de hand. Shit van anderen is altijd een geweldige portal naar waar bij jou zelf de angel precies zit. In zo’n geval weet ik precies wat voor werk er voor mij te doen is, en dan ga ik het doen.

 

Online workshop – Van afhankelijkheid naar intieme connectie
2 februari om 19:00 uur

Als jij je, net als ik, graag opwerpt als de koene redder van je relaties, dan is deze gratis workshop echt wat voor jou.

Stop met zoeken naar hun bevestiging. Jij hoeft jezelf niet meer te verliezen in romantische relaties of verliefdheid. Het is tijd om jezèlf te vinden! Daardoor word je ook de meest aantrekkelijke partner voor je geliefde die je maar kunt zijn.

Ben je single? Nodig de beste partner uit van je leven.
Heb je een relatie? Nodig het beste uit in jouw levenspartner.

Dit gaan we doen:

– Leer jouw unieke verbindingsstijl kennen
– De 5 grote valkuilen van jouw verbindingsstijl en hoe ze te voorkomen.
– Hoe ik zelf de beste partner in mijn leven heb uitgenodigd. Mijn 3 beste geheimtips uit mijn praktijk als dating psycholoog.
– Hoe ik iedere dag het beste in mijn eigen partner uitnodig. Mijn 3 beste relatie hacks die je niet zag aankomen 😉
– In 6 stappen van afhankelijkheid in de liefde naar intieme verbinding in vrijheid.
– De eerstvolgende super praktische stap om die relatie eindelijk werkelijkheid te maken (maar dan nu echt!).

Meedoen? Leuk. Gratis meedoen? Nog leuker! Als jij gratis wilt meedoen, gebruik dan deze speciale link: Gratis online workshop.

Kun je er niet bij zijn die avond? Geen probleem. Schrijf je dan sowieso in, want ik stel de replay nog 3 dagen daarna gratis ter beschikking. Die krijg je, als je je hebt ingeschreven, dan automatisch naar je toegestuurd.

 

 

 

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search