Ik ben bang.

De twee leuke dates waar ik mij erg op verheugd had, nog een souvenir van mijn korte periode op OKCupid, heb ik afgezegd. Dat is op dit moment eerlijk gezegd mijn laatste zorg.

Ik maak me zorgen om mijn ouders, vooral om mijn oude vader die zwakke longen heeft. Ik maak me zorgen om mijn bestaan als zzp’er, of ik nog wel mijn huur kan betalen straks. Ik maak me zorgen over wie ik straks zal verliezen aan het nieuwe onzichtbare gevaar dat wild om zich heen grijpt en in een angstaanjagend tempo nieuwe slachtoffers maakt. 

Op zulke momenten ben ik zó bang. Pikzwarte angst verspreidt zich als een olievlek door mijn lichaam. 

 

Angst… 

Ik heb een coach in mijn leven. Een man van weinig woorden. Het enige wat hij doet is mij de natuur laten zien. ‘Kijk, de lente. Mooi he.’ Ik weet niet, maar dat is precies waarom ik hem heb gekozen. Inmiddels ben ik de paniek nabij. Who you gonna call? ‘Ik ben gewoon zo bang… Wat nu?’ 

 

Een paar dagen later wandel ik door het park. Het weer is zacht en de bomen en planten staan op springen. Er komt een stemberichtje binnen. Ik ga zitten. Hij deelt met mij twee inzichten over angst: 

1. Laat de illusie van controle los 

2. Wat gebeurt er nu, hier? 

 

Alles onder controle? Vergeet het maar. 

Relax. Nothing is under control. Ken je die uitspraak? Bij deze dan. Volledige controle is altijd een illusie. Het is soms pijnlijk om te beseffen dat je dacht dat je precies wist hoe het leven zou lopen, en dan blijkt het toch allemaal weer helemaal anders te gaan. Het leven overkomt je, terwijl je hele andere plannen aan het maken was. Ook zo’n beroemde uitspraak om in te lijsten. Al mijn mooie plannen voor komende zomer? Nee hoor, want daar is de deus weer die met z’n machina even alles in de war komt schoppen. Teleurstelling alom. Controle is er eigenlijk nooit, welk doel je ook voor ogen had. 

Heeft het dan nog zin om te dromen? Zeker! Mijn dromen komen vaak toch wel uit. Bijna nooit volgens de manier die ik voor ogen had. Andere doelen worden nooit gehaald. En dan bleek later altijd weer dat dat helemaal niet erg was. 

Het idee van controle – mijn ouders blijven leven; ik raak mijn werk niet kwijt; er komt snel een vaccin; het is maar een griepje – stelt me op het eerste gezicht gerust. Maar het brengt me iedere keer weer binnen no-time in paniekmodus zodra er iets niet gaat volgens ‘plan’. 

Aahhhh, de wereld houdt zich weer eens niet aan mijn script! Paniek! 

Maakt helemaal niet uit. Er is geen controle. Geef jezelf over aan die onzekerheid en relaaaaax. Wat een opluchting.

 

Wat gebeurt er nu? Hier?

Angst is vaak gebaseerd op iets wat in het verleden is gebeurd, of iets wat in de toekomst zou kunnen gaan plaatsvinden. Check.

Stop eens even met over de toekomst piekeren. Kijk naar wat er nu aan de hand is op de specifieke plek waar je je op dit moment bevindt. Loop je acuut gevaar op dit precieze moment? Is er NU reden tot paniek? 

Ik kijk om me heen en ik zie overal bomen. Lichtgroen gras. Het ruikt fris. De atmosfeer voelt zacht op mijn huid. Een waterig voorjaarszonnetje werpt een vriendelijk licht over de prachtig ontworpen tuin van het Amstelpark. De allereerste rododendronstruik is al uitgebarsten in knalroze. Als je goed kijkt zitten tussen het groen kunstwerken verstopt. De lente is hier, live! Dit is waar ik zo intens naar verlangd heb na al het storm- en regengeweld van de afgelopen tijd. 

Ik adem het allemaal diep in, en ineens merk ik… hey, ik ben niet bang meer. Ik voel me gewoon heel erg lekker met alle overvloed die ik nu en hier in mijn leventje allemaal heb, precies op dit moment. De angst is er niet meer. 

Iedere keer als de angst weer opbouwt in mij, door alle berichten die op mij afkomen, vraag ik mezelf af:

Denk ik dat ik controle over de situatie heb? (LOL!)

Wat ervaar ik nu op deze plek? 

En dan gaat het wel weer. 

 

Dinsdag 24 maart 

Online training – Hou eerst van jezelf, man!

 

Nu je meer dan ooit op jezelf bent aangewezen deze dagen, hoe zorg je ervoor dat je het een beetje goed kan vinden met jezelf? 

Zelfliefde is de allerbelangrijkste pijler voor het krijgen van een goede relatie. Dit is de perfecte tijd om de aandacht aan jezelf te geven die je verdient. Daarom geef ik daar dinsdag 24 maart een gratis online workshop over. Die kun je dus lekker vanuit de veilige comfort van je huis volgen. 

 

Je leert van mij:

De 10 grootste saboteurs van jouw zelfvertrouwen met vrouwen;

De 20 beste, gegarandeerd niet-zweverige tips voor instant zelfliefde, die je meteen kunt toepassen in je leven;

Hoe de romantische gevoelens van vrouwen vanzelfsprekend volgen, zodra jij onvoorwaardelijk van jezelf leert te houden; 

Je angst voor afwijzing overwinnen;

En vooruit: hoe je in 3 maanden tijd de vrouw van je leven kunt ontmoeten. 

Dit is een online workshop. Je hoeft er dus niet je huis voor uit.

Schrijf je hier in:

En kun je er dinsdagavond niet bij zijn? Geen enkel probleem. Ik stel de replay van de uitzending nog drie dagen daarna beschikbaar, zodat je die in je eigen tijd kunt terugkijken. Schrijf je dan wel nog even in.

Showing 7 comments
 • Sebastiaan
  Beantwoorden

  Hierbij een digitale knuffel voor jou Klazien

  • Klazien
   Beantwoorden

   Dankjewel Sebastiaan. Ik voel me prima. Maar ik mis inderdaad de intimiteit inmiddels best wel. Dus het idee van een knuffel spreekt me erg aan 😉

   • T
    Beantwoorden

    Ik leef echt met jou en je vader mee.
    Ik wens jullie het beste. Goed idee die digitale knuffels! Krijgen jullie er allebei een van mij 🙂

 • Coen
  Beantwoorden

  Prachtig geschreven Klazien. Heel voelbaar.

 • Dennis
  Beantwoorden

  Een wijze jongedame heeft me ooit op dit forum terechtgewezen dat ik te veel probeerde mijn dating situatie te controleren. Ik hing erg vast aan “hoe het zou moeten gaan” en stelde me dan massa’s vragen als het niet zo liep. Vaak met veronderstellingen waarom die ander zo reageerde.

  Ze gaf me het advies die controledrang los te laten, maar in het moment zelf te leven. Om daar te ervaren wat er gebeurde en te genieten van het contact dat er wàs.

  Sindsdien geniet ik véél meer van uitgaan. Soms voel ik vooraf die gedachten opkomen dat “er wel eens iets met dame X zou kunnen gebeuren” en dat “ik zeker dame Y eens ten dans zou moeten vragen”. Ik amuseer me dan door tegen mezelf te zeggen dat er helemaal niéts van dat alles zal gebeuren. Wat zal er dan wel gebeuren? Goh, iets heel moois, maar dat weten we nu nog niet!

  Die jongedame was jij! En je advies geldt inderdaad ook in deze situatie. 🙂

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hiya Dennis. Het is inderdaad een eeuwenoude wijsheid, die op alle angstsituaties is toe te passen. Dus ook ook op de angst voor afwijzing, de angst voor falen, of de angst voor een dodelijk virus en de gevolgen daarvan. Logisch dat je meer van uitgaan geniet als je meer om je heen kijkt en waarneemt: wat gebeurt er op deze plek, op dit moment.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search