Overwin je angst voor afwijzing

Lijd jij aan angst voor afwijzing? Daar kun je wat aan doen. Verander de manier hoe je omgaat met afwijzingen. Op deze manier vergroot je de kans op een enthousiaste ‘ja!’ enorm en dat kan leiden tot fantastische ervaringen.

 

Vind je het ook zo pijnlijk als een leuke vrouw het weer eens vertikt om gezellig op je avances in te gaan? Dan is er een grote kans dat je last hebt van angst voor afwijzing. Gewoon op de vrouw af vragen wat je van haar verlangt is ondenkbaar voor je. Wat als ze nee zegt?! Je weet niet of je die tegenslag wel aan kan.

Als het nou bij een enkele keer bleef… Maar na de vijfde keer ‘nee’ horen, doet dat toch echt wat met je zelfvertrouwen. Die pijn wil je niet nog een keer doormaken.

Dat is heel slecht nieuws, en niet alleen voor jou. Leuke vrouwen zitten op leuke mannen zoals jij te wachten, dat weet ik zeker. Maar je onthoudt de wereld van je liefde omdat je zo bang bent om te worden afgewezen.

Nergens voor nodig.

 

“Mag ik de nacht bij jou doorbrengen?”

Uhmmm, die vraag zag ik even niet aankomen. Sandro was aanvankelijk niet mijn type. Ik had hem een keer eerder gezien via gemeenschappelijke vrienden. Op het zwoele zomerfeest op het NDSM terrein in Amsterdam Noord komen we elkaar voor de tweede keer tegen en we raken aan de praat bij het kampvuur. Praten wordt al snel flirten en krap twee uur later stelt hij dus de Vraag der vragen.

Ik sluit mijn ogen en voor een seconde bekruipt me het ‘dit doe ik anders nooit’ gevoel. Maar heel af en toe komt er een man voorbij voor wie ik graag een grote uitzondering maak. Los van de leuke flirt, heeft Sandro een ding namelijk heel goed begrepen. Het is iets wat maar heel weinig andere mannen beheersen, of zelfs maar aandurven. Maar het is zo ontzettend simpel.

 

Eerder die avond…

Uitdagend kijkt hij me aan. “Mag ik je zoenen?” Even denk ik na en zeg dan resoluut nee. Zoenen is voor mij erg intiem en ik doe het niet met iemand die ik nog maar twee uur ken. Hij glimlacht en bedankt me voor mijn duidelijke antwoord. Ontspannen praten we verder over andere dingen. Het wordt me al vrij snel duidelijk dat deze man gewoon durft te vragen om de intimiteit die hij verlangt. Een leuke man die duidelijk laat merken dat hij uberhaupt naar me verlangt is al best een zeldzaam genoegen. Bij iedere spannende vraag wint hij aan sympathie, vertrouwen en aantrekkingskracht, ongeacht mijn antwoord.

Maar wat echt indruk op me maakt is dat hij helemaal niet bang is voor mijn nee. Hij ontvangt het net zo dankbaar als mijn bevestigende reacties. Het bewijst zowel een gezond zelfvertrouwen, als respect voor mij. Ik voel me veilig en vertrouwd genoeg bij hem om gewoon nee te kunnen zeggen, als ik iets niet wil.

Dus tja, heb ik zin in zo’n ‘logee’? Na een moment van stil beraad met mezelf, weet ik het zeker. “Weet je, dat is best een briljant idee van je. Voornamelijk omdat jij gewoon relaxed met mijn grenzen omgaat”.

Het werd nog een lange, lange nacht waar ik zeker geen spijt van heb gekregen.

 

Vijf tips bij afwijzing

Als jij geen last meer wilt hebben van je angst voor afwijzing, verander dan de manier hoe je ermee omgaat. Dit is hoe je constructief omgaat met afwijzingen in vijf simpele stappen.

1. Durf te vragen

 Ja dat is eng. Maar een man die zichzelf durft neer te zetten als iemand met sexy intenties, heeft een veel grotere kans om ook te worden waargenomen als seksueel interessant/relevant. Durf dus te vragen en laat haar merken dat ze alle vrijheid heeft om gewoon nee tegen je te mogen zeggen. Hier leer je hoe.


2. Pijn gebeurt

Dus ze zegt nee. Dat kan pijn doen. En dat is okee. Het hoort erbij. Jij bent niet je pijn. Je ego heeft pijn. Get over it. Hier leer je hoe.


3. Beloon een nee. Altijd

Afwijzen is moeilijker dan afgewezen worden. Vrouwen zijn hun hele leven lang aangeleerd om niet op de man af ‘nee’ te hoeven zeggen. De meeste vrouwen willen niet teleurstellen. Uit beleefdheid, maar ook omdat ze weten dat de meeste mannen gaan zeuren, gekwetst reageren of zielig gaan doen als ze een nee krijgen. Je moet er als vrouw maar zin in hebben, al die gekwetste ego’s.

Het vergt voor hen enorm veel moed om zichzelf te beschermen. Maar ze bewijst jou een grote dienst, want ze geeft je hiermee de meest essentiële tools cadeau die je nodig hebt om (intiem) met haar te kunnen zijn, op een manier die zij het fijnst vindt. Zodra je dit inziet, handel hier dan ook naar. Waardeer haar nee en beloon het altijd.


4. Het gaat niet over jou

Zij heeft goede redenen voor een nee, die niks met jou te maken hebben. Zodra zij doorheeft dat haar nee jou niet helemaal van slag brengt (zoals bij andere mannen), kan ze zich beter bij jou ontspannen. Haar vertrouwen in jou groeit daar enorm van.


5. Straf haar grenzen niet af

Druip niet teleurgesteld af. Ga ook niet piepen, protesteren, bedelen of eindeloos doorzaniken waarom dan niet. Ga sowieso niet alsnog hetzelfde nog een keer proberen! Zo bestraf je haar nee precies met datgene waarom ze flirtende mannen zoals jij niet snel vertrouwt: je laat daarmee namelijk blijken dat je haar helemaal niet aankan, zoals ze authentiek is.

Deze video van Magda Kay maakt dat heel mooi duidelijk, aan de hand van het voorbeeld van seks. Bekijk ‘m en knoop haar boodschap goed in je oren. Het is de moeite waard, dat beloof ik.

 

Overwin je angst voor afwijzing

Ben je nieuwsgierig naar wat je praktisch kunt doen en zeggen om over je angst voor afwijzing heen te komen, zodat die het contact tussen jou en leuke vrouwen niet meer in de weg staat? Ik geef vrijdagavond 24 augustus een gratis online training ‘Overwin je angst voor afwijzing’. In deze training geef ik je mijn beste praktische tips om beter te leren omgaan met je angst, zodat je niet meer hoeft dicht te klappen bij leuke vrouwen en in plaats daarvan successen kan gaan behalen. Deze training geef ik slechts eenmalig, dus schrijf je snel in.

 

 

Vraagje…

Word jij wel eens afgewezen? Hoe voelt dat voor je? Deel het in de reacties hieronder en je krijgt gelijk een persoonlijke tip van me.

 

Showing 14 comments
 • Danny
  Beantwoorden

  Vind dit een heel mooie en duidelijke video naar mannen toe. Soms idd moeilijk te verstaan voor ons mannen. Zelf ervaar ik naarmate ik ouder word, dat sex minder belangrijk is en net daarom ik beter naar vrouwen kan luisteren en begrijpen.

 • Danny
  Beantwoorden

  Nog een belangrijke opmerking wat heel veel mannen zullen beamen: we willen gerust geloven wat de vrouw in haar youtube post zegt. Alleen…..dan hoor je soms een vrouw die sex wilt met een wildvreemde, of je gaat ergens online en kom je in contact met een vrouw die op zoek is naar sex, of ze zoekt een one night stand enz. Dan denken wij mannen:” hoe kan dit, ik dacht dat vrouwen iets sex iets heel intiems vonden, zelf iets gecompliceerd”, dan denken we mss aan het bovenstaande filmpje en dan staat dit volledig haaks op wat we te horen en te zien hebben gekregen. Voor ons mannen kan dit echt heel verward werken en weten we soms niet meer hoe we een vrouw moeten benaderen. En dan denken we:”hoe zit het nu eigenlijk?”.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Danny, wat een goede opmerking. Wat je zegt klopt helemaal. Er zijn zeker vrouwen die graag willen wat jij beschrijft en dat ook op die manier uiten, al zijn ze iets minder zichtbaar, want redenen (bijvoorbeeld het taboe op openlijk uitkomen voor je verlangens als vrouw). Ik heb een paar antwoorden op je vraag ‘Hoe zit het nu eigenlijk?’

   1. Dat vrouwen minder graag seks willen dan mannen is een mythe. Maar wat de meeste vrouwen eerst nodig hebben om een man toe te laten is vertrouwen. Niet alleen vertrouwen in de man dat hij respectvol, krachtig, veilig, tof en sexy is, maar ook vertrouwen in zichzelf (voel ik me goed in mijn lichaam?), de situatie, het moment en de omgeving.

   2. Niet alle vrouwen zijn hetzelfde, net als dat niet alle mannen hetzelfde zijn. Het kan heel bevrijdend zijn om dat hokjesdenken achter je te laten. Sommige vrouwen voelen zich er prima bij om openlijk op social media om seks te vragen. Andere vrouwen zijn gek op one night stands, zonder verdere verplichtingen. Ook verschilt het van moment tot moment. De ene keer hebben ze zin in dit, de andere keer moeten ze er niet aan denken.

   3. Hoe weet je dan waar je aan toe bent met vrouwen op het gebied van seks? Het antwoord is heel simpel: vraag het. En luister goed naar wat ze antwoorden, ook al zal het antwoord je verrassen of tegenstaan. Een goede vraag om te stellen is: wat zou jij nu het allerfijnst vinden? Soms krijg je een duidelijk antwoord, maar andere keren zal ze het niet zeker weten. En in weer andere gevallen wil ze daar helemaal niet over nadenken, maar dat jij gewoon lekker de leiding neemt en wil ze doen wat jij wil.

 • Dennis
  Beantwoorden

  Een heel deugddoend filmpje! Misschien moeten we eens op zoek naar een nieuwe definitie wat het betekent om “succes te hebben bij vrouwen”. Nu is dit heel sterk gelinkt aan het aantal vrouwen waarmee je naar bed bent geweest. Alleen wordt dan nergens vermeld of die dames er achteraf ook nog zo blij mee waren. Dus het is ook mogelijk om “succesvol” te zijn door handig in te spelen op hun onwennigheid om je af te wijzen en heel snel naar de daad te pushen zodat het gebeurd is voor ze het goed en wel beseft. Dat ze je daarna een rotzak vindt is niet belangrijk: je kan als man een streepje bijzetten.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Mooie gedachte. Wat is voor jou succes bij vrouwen?

   • Dennis
    Beantwoorden

    Voor mij is succes bij vrouwen dat je bij een ontmoeting een impact maakt zodat je in haar systeem blijft zitten en ze ook achteraf aan jou blijft terugdenken. Die gedachten situeren zich in de man-vrouw sfeer (dus “er is iets aan die man dat me aantrekt, intrigeert, opwindt, …”, en dus niet “wat heeft hij goed mijn computerprobleem opgelost”) én ze zijn onafhankelijk van het feit of er mogelijkheid is dat dit tot verdere intimiteit of relatie zal leiden.

    Dit laatste is belangrijk omdat ik gemerkt heb dat je heel wat bij een vrouw kan losmaken, maar dat de realiteit vaak niet toelaat dat er meer gebeurt. De dame zit bijvoorbeeld in een huwelijk of relatie. Of je ontmoet elkaar bv. maar heel kort en daarna reist ze naar de andere kant van de wereld.

    Met andere woorden: het “succes” wordt dus niet zichtbaar doordat je met de dame in bed belandt of dat ze jouw vriendin wordt. Maar wel door haar lichaamstaal (naar jou blijven kijken, fysieke aanrakingen, etc.) en door initiatieven die ze neemt om je nog eens te ontmoeten (op een feestje je terug komen opzoeken, als ze ver weg zit toch berichtjes sturen om ergens ooit eens terug af te spreken, etc.).

    Het is een wat meer Casanova-achtige manier van verleiden, waarbij je probeert het “hart” van een dame te veroveren, en hoe onbereikbaarder ze is, hoe groter de uitdaging (en het succes als het lukt). Dit is verschillend van bv. huidige “pickup artists” die eerder zoveel mogelijk vrouwen aflopen tot ze er eentje vinden die seks wil en dit dan als succes zien. Of van de “players” die gaan voorwenden dat ze een relatie willen en hun succes definiëren aan de hand van de eindeloze rij liefjes die ze hebben versleten.

    Belangrijke opmerking is wel dat die Casanova manier niet zo rechtstreeks seks zal opleveren. Ofwel is de dame van iemand anders (en jammer genoeg wordt het hebben van minnaars niet meer gedoogd zoals in de tijd van Casanova), of het verleidingsproces neemt heel wat tijd in beslag. Testosteron heeft daar echter geen boodschap aan en dat kan al eens tot wat seksuele frustratie leiden. 🙂 Dus je doet het best heel frequent zodat wanneer het ene spoor wat tijd vraagt, het andere misschien net wél resultaat oplevert.

    • Klazien
     Beantwoorden

     Succes is voor jou: in het hoofd en hart van een vrouw kruipen. Hoe onbereikbaarder ze is, hoe groter het succes?

     • Dennis

      Zo zou je het kunnen samenvatten, ja. Al lijkt het nu wel alsof ik specifiek op zoek ga naar onbereikbare vrouwen! 🙂 Dat is dus zeker niet mijn bedoeling; ik wil enkel zeggen dat als je “succesvol” bent als man je ook niet-beschikbare vrouwen zal aantrekken. Je succes hangt niet af van het feit of de dame in kwestie bewust op zoek is naar seks of een relatie.

      Misschien moeten we eerder zeggen: hoe groter de uitdaging, hoe groter het succes. Ik vond Sandro uit je getuigenis bv. een goede verleider omdat je zei dat hij niet jouw type was. Dus Sandro heeft meer “succes” in mijn ogen dan een kerel die helemaal jouw type is en jou dan zou verleiden.

 • Dennis
  Beantwoorden

  Ik vind die aanpak om ook expliciet te durven vragen om intimiteit, gecombineerd met een “coolness” wanneer dit wordt afgewezen heel erg inspirerend. Ik wil dit zeker eens in de praktijk proberen.
  Heb je ook tips hoe dit best wordt ingeleid? Ik veronderstel dat Sandro in zijn twee uur dat hij je kende al een soort sfeer had gecreëerd waarin die vraag niet uit de lucht kwam vallen. Je schreef ook dat hij je “uitdagend aankeek”, dus hij ondersteunde het ook met een bepaalde body language.
  Of heb je eerder zoiets als: het maakt niet zo uit of je het op een goed of awkward moment doet, het is eerder je reactie op de eventuele afwijzing die telt?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Dat klopt Dennis, we waren bezig met een heel spel van flirten. Zie het als dansen. De expliciete vragen waren de beslissende moves. Mijn volgende blog gaat daar over.

 • Joep
  Beantwoorden

  Hoi Klazien,

  wat een fantastische video. Dank je wel voor het delen. Hij komt echt bij me binnen.

 • Mohamed
  Beantwoorden

  In welke vormen kan je een nee van haar belonen?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Bedankt voor je vraag Mohamed. Het is makkelijker dan je denkt. Meestal zeg ik ‘Bedankt voor het aangeven van je grenzen.’ Of: ‘Bedankt voor je duidelijkheid. Daar hou ik van.’ Of: ‘Goed dat je jezelf beschermt. Dankjewel.’ Of nog korter: ‘Da’s cool. Bedankt.’ Het is goed om hier mee te oefenen. Dan wordt het steeds makkelijker en denk je er niet meer over na.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search