Als je zelf iemand moet afwijzen

Bij dating moet je soms iemand afwijzen. En dan merk je: het is nog pijnlijker dan afgewezen worden. 

De waterige sterretjes in zijn donkere ogen spreken boekdelen. “Vreemd… Ik heb zo sterk het gevoel dat ik je al veel langer ken dan vandaag…” Uh oh…

Ik ken dit narratief maar al te goed. Zelf kom ik namelijk ook tot dit onthutsende besef, telkens als ik als een blok voor iemand val. Dat onverklaarbare gevoel van ‘onze epische connectie overstijgt het menselijk bevattelijke’…

“Ik wil je niet overweldigen…”

De rest van de dagen hoor ik weinig van hem over de app, maar ik voel zijn ‘aanwezigheid’ hijgen in mijn nek. Mijn intuïtie heeft het goed aangevoeld. Later verklaart hij: “Ik vind je zo leuk, dat ik je niet wil overweldigen met mijn enthousiasme. Ik heb soms de neiging dat te doen…”

De man is verliefd. Lief en leuk vind ik dat. En ik vind het super cool dat hij daar gewoon schaamteloos voor uitkomt. En ik moet bekennen: de aandacht van een verliefd mens is Premium Quality Aandacht. Ik vind dat gewoon lekker. Maar… dit is niet degene die ik zoek. 

Aan mij de schone taak: afwijzing

Ouch… 

Niet ghosting. Niet aan het lijntje houden. En ook geen smoesjes ophouden (a la: “Ik ben nog niet toe aan een relatie”). Dat past niet bij me en het is extreem pijnlijk om daarvan de ontvangende partij te zijn. Nee. Face to face. Duidelijk. “Voor mij gaat dit niet werken. Hier wil ik het graag bij laten.” Want dit is de duidelijkheid – niets minder en niets meer – die ik het liefste wens en die ik verdien als anderen het niet bij mij voelen. Al het andere is ruis op de lijn. 

 

Afwijzen hoe?

Wil jij precies weten wanneer, waarom en hoe je iemand goed kunt afwijzen? Ik leg het je hier stap voor stap uit en ik geef je mijn ‘Rejection Cheat Sheet’, waarmee je lastige gesprekken zoals deze tot een fantastisch einde kunt brengen: dat jullie allebei opgelucht ademhalen en glimlachend jullie eigen weg weer gaan.

 

Wanneer

Als je er niet 100% een JA bij voelt. 

Als het niet integer voor je voelt

 

Waarom

Om plaats te maken in je leven voor wat beter bij jou past. Do not settle for less.

Je gevoel liegt niet. Als je het niet voelt, dan voel je het niet. Kun je niets aan veranderen. Eer je gevoel.

Omdat de alternatieven nog veel pijnlijker en schadelijker zijn: ghosting, of doen alsof. Doe dat (passieve) geweld de ander niet aan. 

Karma is een bitch. Maar wel een rechtvaardige.

En ten slotte, als jij jouw Nee niet eert, wat is jouw Ja dan waard?

 

Hoe

Zorg dat je degene persoonlijk te spreken krijgt. Liefst face to face. Telefonisch als het echt niet anders kan. Duidelijkheid is key. Klinkt misschien gek, maar ze zal je hier dankbaar voor zijn. 

 

Rejection Cheat Sheet

Stap 1: Als ik bij jou ben dan voel ik ….

Alleen vriendschappelijke gevoelens

Geen romantisch gevoel

Geen seksuele aantrekkingskracht

Eventjes gezellig maar daarna wil ik weer alleen zijn

Alleen seksueel tot je aangetrokken maar meer niet

Me niet echt gezien

Geen klik

Dat ik er niet 100% voor kan gaan

Angst

 

Hou het dicht bij jezelf. Vertel alleen over jouw eigen gevoelens en ga niet voor haar invullen. 

 

Stap 2: Ik ben bang dat als ik dit zeg, dat jij …. 

Erg gekwetst bent

Me nooit meer wilt zien

Boos op me wordt

Teleurgesteld bent

Gaat huilen

Dat ik je beschadig

 

Stap 3: Wat ik nu verlang is … 

Ons contact hierbij te laten, 

Samen doorgroeien in een vriendschap(+)

Elkaar op de hoogte te blijven houden van ons leven af en toe

Een knuffel en hoop dat je het begrijpt

Om je in mijn leven te houden en te ervaren waar ons contact heen wil gaan over tijd

Dat je me helemaal hebt gehoord

Om als vrienden uit elkaar te gaan

 

Stap 4: nu is zij aan de beurt

Hoe voelt zij zich bij jou? 

En hoe voelt zij zich erover om dat uit te spreken naar je? 

En wat verlangt zij van jullie verdere contact? 

Zorg dat je haar niet in de rede valt, maar laat haar helemaal uitpraten. Hoor haar echt helemaal.

Als de een wel graag contact wilt onderhouden maar de ander niet, ga dan altijd voor die laatste optie, ongeacht wie het betreft. Omdat het voor niemand leuk en gezond is om iemand tegen hun wil in te blijven zien. 

 

NEEM ME MEE UIT LUNCHEN

Zal ik je eens iets leuks vertellen? Aanstaande zaterdag is nog een laatste plek vrij om mij mee uit lunchen te nemen. Sta jij daarvoor open? Hier is mijn uitnodiging:

Ik ben gek op lunch dates! Daarom heb ik iets heel leuks bedacht. Neem jij mij mee uit lunchen? Dan krijg jij van mij een gratis sessie. Tijdens die lunch. Hoe win-win is dat!

Van zondag 14 tot en met zaterdag 20 januari ben ik beschikbaar voor lunch-coachings.

Boek nu hier jouw lunch met mij.

En hopelijk zie ik jou volgende week bij mij in Amsterdam.

 

Showing 3 comments
  • Dennis
    Beantwoorden

    Hoi, ik wil je wel in Tilburg uit lunchen nemen hoor 🙂

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search