Als je steeds op de verkeerde valt

Wat te doen als je steeds op de verkeerde valt? De ene is al bezet, de ander zendt tegenstrijdige signalen naar jou uit. Je snapt er niks van. Waarom overkomt jou dit toch altijd? Kijk eens goed en eerlijk naar jouw eigen aandeel in dit spel van aantrekken en afstoten. Daar ligt de sleutel.

Ik had ooit een goede vriend, die voor mij was als the Great Gatsby: eindeloos charisma en de looks van een filmster. Ik was mateloos geïntrigeerd. 

Hij had een grote invloed op mij weet ik nog. Zo één van die engelen in mijn leven, toen ik het vertrouwen in mezelf even helemaal kwijt was. Hij doorzag altijd direct met een eerste blik het binnenste van mijn ziel. Mede dankzij hem heb ik mezelf uit een diep dal weten te werken. Ja, ik heb veel aan hem te danken. 

Maar er was tussen ons iets heel vreemds aan de hand. Iets wat ik niet helemaal kon plaatsen. Van alles ‘klopte’ er gewoon niet en ik wist niet waarom. 

Er was een vreemde seksuele spanning tussen ons, waarover hij heel ambigu was. Ik kon volstrekt geen hoogte krijgen van zijn standpunt daarin, dus s6x was off the table. Helemaal prima hoor. Maar…

Onze daadwerkelijke ontmoetingen speelden zich af onder vreemde, random voorwaarden, bijvoorbeeld door elkaar toevallig tegen te komen op straat of op een feestje. Dan stortte hij zijn hart over mij uit, hoe hij mij gemist had en hoe veel hij de afgelopen tijd aan mij had gedacht, en wanneer spreken we weer af?! Maar het was dan absoluut niet de bedoeling dat ik daar dan op in ging, want vervolgens hoorde ik dan weer maanden niets van hem.

Na veel verdriet over dat hij me meerdere keren op deze manier had laten zitten, heb ik de vriendschap ‘uitgemaakt’. Ik verdien beter, dacht ik. 

De ‘rare’ ander…

Maar… dit is me nog een keer of twee met andere mannen overkomen, vriendschappelijk en romantisch. En dan komt het moment dat je beseft dat je zelf de constante factor hierin bent. Want op dat moment stopte ik met de schuld bij de ‘rare’ ander te leggen en keerde ik het om. Misschien ben ik zelf wel net zo raar dat ik deze types dus blijkbaar aantrek als een magneet. 

En dat was een sleutelmoment, want pas dan kun je wat aan je situatie doen. Je gaat emotioneel gezonde mensen in je leven aantrekken die dan opeens vanuit alle hoeken en gaten pardoes op je pad verschijnen. 

Obsessief dook ik in mijn eigen patronen en dynamieken en greep alles aan om me te helpen mijn schadelijke verlangen naar vrienden en partners zoals the Great Gatsby te onderzoeken en te genezen. 

Ik denk dat ik daar nu de vruchten van pluk. Mijn vrienden zijn nu loyaal, duidelijk over hun intenties en ze komen hun woord altijd na. En mijn nieuwe partner evenzo. Charisma for days? Nee, niet iedere dag nee. Maar voor gezonde relaties die standhouden – hoe woest-aantrekkelijk charisma ook is – hoeft dat dus helemaal niet. 

Als jij zelf iedere keer de verkeerde in je leven aantreft om wat voor reden dan ook… Misschien is ze al bezet. Of zendt ze tegenstrijdige signalen naar je uit. Dan weer warm, dan weer koud… 

Vraag jezelf dan altijd eerst af: in hoeverre ben ik hier zelf de constante factor? 

Het gaat namelijk niet om hen. Het gaat hier eigenlijk om jou. Pas dan kun je er ook echt iets aan veranderen. 

En als dat moment is gekomen hoor ik graag van je terug. Niet eerder. Want dan help ik jou graag met alles wat mij zo goed heeft geholpen om mijn eigen patronen om te keren. Dit is wat ik jou het liefste toewens.  

Laat me weten in de comments of jij steeds op de verkeerde valt en hoe dat voor jou is. 

Showing 8 comments
 • Michiel
  Beantwoorden

  Hey klazien 😄 Hoe gaat t? Ik zag je net op insta, grappig. Lekker rustig 😄 Ik dacht ik reageer even.
  Ja dat patroon ontdekte ik laatst ook bij mezelf.
  Alle drie mn ex vriendinnen van de afgelopen jaren bleken last te hebben van pmdd. Dat bij menstruatie depressie, borderlineachtige verschijnselen, hoge irritatie en nog veel meer tiggert. Elke keer drama op drama dus.
  En onbewust viel ik daar op want ik wou ze ook helpen, lief voor zijn en dan weer terug op t padje zetten.
  Ik kwam pas een tijdje geleden achter dat IK t was die juist zulke dames aantrok en voor viel.
  Ik ben dr eens wat meer over gaan lezen en ontdekte dat veel dingen gemeen had met actieve codepedentie dat al heel vroeg in mn jeugd is ontwikkeld. T is een overlevingsstrategie dat je weer kunt afleren. Nu ik me daar bewust can ben kies ik heel bewust voir een ander leuker, blijer en vrolijker soort mensen om meheen zorg ik veel beter voor mezelf. Na een periode van long covid train ik nu vwel meer en eet gezonderwaar ik vroeger niet zoveel om gaf en heb mezelf weer terug gevonden. De juiste leuke vrienden om je heen hebben is heel belangrijk. Geen negatieve personen of werksituaties meer. Ik heb t eoer omgegooit. En wil binnenkort met twee goede vrienden een klus en interieurbedrijf gaan beginnen. En niet meer mn talenten voor een ander inzetten. Als je altijd blijft doen wat je altijd al deed krijg je weer t zelfde. T is tijd om oude pateonen te doorbreken en niwuwe keuzes te gaan maken en in t diepe te gaan springen 😊 Komt heus wel goed.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Wauw Michiel, dit is zo’n hoopvol verhaal. Ik ben zo ontzettend blij voor je en ik wens je zo veel moois toe op je nieuwe pad. Out with the old, in with the new! Liefs!

 • Frank Vd eijnde
  Beantwoorden

  Heey Klazien
  Dat is voor mij ook herkenbaar
  De vriendin die ik 2 jaar geleden ongeveer kreeg was nog herstellende van een burnout afgelopen jaar met een iets oudere vrouw uit noord Limburg contact gekregen meer vriendschap dat laatste.
  En mijn ex vriendin daar was ook een aantal dingen niet helemaal in de haak. Ik zie daar ook een patroon in. Daarnaast heb ik zo ie zo het gevoel de verkeerde personen aan te trekken of ze zijn lesbisch of ze hebben al totaal geen interesse vriendschap oke maar niet meer.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Frank, wat goed dat je bij jezelf herkent: hey, het ligt niet aan die dames, dit is een patroon van mijzelf… Dat is zo’n belangrijk begin om er wat aan te doen. Getuigt van echte eerlijkheid naar jezelf toe.

 • Danny
  Beantwoorden

  Bij mij is de “verkeerde” altijd iemand waar ik echt de vlinders in mn buik van krijg maar waar de liefde nooit wordt beantwoord. De verkeerde is altijd die persoon waar ik de oneitis van krijg en maanden ermee sleur. Het lijkt de rode draad in mn leven. De verkeerde is bijna altijd die vrouw die onbereikbaar wordt voor mij. Ik word het soms wat beu, dit patroon.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Danny, goed van je dat je dit patroon doorziet. Dat je juist valt voor die onbereikbare vrouw en hoe minder zij jou aandacht schenkt, hoe verliefder je op haar wordt. Nu je dit patroon herkent, kun je er iets aan doen. De oplossing vind je in jezelf. Altijd.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search