Als je die ene maar niet kan vergeten

Hoe kan het dat je die ene vrouw (jij weet wie ik bedoel) maar niet kan vergeten, en het verlangen naar haar je hele liefdesleven beheerst? Ik geef je zes tips om hier vanaf te komen.

Ooit werkte ik samen met Robin. Hij had zo’n diep verlangen naar een ex-vriendin ontwikkeld, dat hij haar terugkrijgen tot hoogste levensdoel had verheven. Of nee, levensdoel dekt de lading niet helemaal. Een kosmische voorbestemming van twee harten die samen één horen te zijn. Dat is echt hoe het voor hem voelde. 

Hoewel hij wars was van spiritueel symbolisme, werd hij keer op keer overvallen door schijnbare toevalligheden, die hij moeilijk kon verklaren. Hij kwam haar overal op de meest random plekken tegen. ‘Geloof jij in magie? Want dat kan toch geen toeval meer zijn?

Was die relatie zo goed dan? Haha, het zijn nooit de gezonde gelukkige relaties waar we obsessief naar terugverlangen he. Het zijn toch altijd weer de foute vrouwen die ons betoveren. 

Een obsessie met één enkele vrouw kan je hele leven beheersen. Een beetje zoals een stevige drugsverslaving dat doet. Het beheerst je hele gedachteproces en je saboteert jezelf om gezonde relaties aan te gaan. 

Robins obsessie zat zijn leven zodanig in de weg dat hij er hulp voor zocht. Gelukkig maar. Hij stelde me tijdens onze samenwerking een aantal goede vragen waarvan ik weet dat veel mensen met een zelfde soort obsessie er ook mee rondlopen. 

 

1. Is het een goed idee om haar terug te veroveren? 

Kort antwoord: nee. Niet als je verlangt naar een gezonde relatie die kans van slagen heeft. Er is een hele goede reden dat het ooit uit ging. Onthoud dat. Het is onbegonnen werk om hetzelfde weer met dezelfde persoon te proberen en dan een totaal andere uitkomst te verwachten. 

 

2. Toch zie ik duidelijk dat ze ergens nog een achterdeurtje voor me open houdt. Hoe krijg ik haar toch terug?

Doe jezelf een lol en vat dubbele signalen op als een nee. Ga alleen voor een vrouw die vol voor jou gaat. Dat ben je waard. Settel niet voor minder dan haar 100% ja. 

 

3. Maar hoe zit het dan met al die tekenen van het hogere? Wij zijn kosmisch voorbestemd

Sommige mensen noemen hun obsessie hun ‘tweelingziel’ of ‘soulmate’. Het voelt dan alsof je elkaar al meerdere levens kent, ook al geloof je helemaal niet in reïncarnatie. Het is een handige manier van het verslaafde ego om een verslaving een hogere zingeving toe te kennen. Deze onbewuste tactiek van je brein heet spiritual bypassing. Niet heel productief. Beter ben je je zo snel mogelijk bewust van deze zelf-hypnose. Ik weet waar ik het over heb. Ben zelf ook behoorlijk verslaafd aan de liefde geweest. Hier kun je er meer over lezen.

 

4. OK, maar verklaar dan waarom ik haar steeds overal tegenkom

Dat komt doordat je volledige focus ligt op dat ene. Wat je aandacht geeft, groeit. Dat trek je naar je toe in je leven, positief, neutraal of negatief. Heb jij wel eens meegemaakt dat je een vreemde fascinerende term hoort waarvan je nog nooit eerder had gehoord, en in de week erna hoor je ineens drie verschillende mensen onafhankelijk dezelfde rare term gebruiken. Toevallig? Niet echt. Dat komt doordat er onbewust een nieuwe focus is geactiveerd in je hoofd. En alles in de buitenwereld wat daarmee overeenkomt, valt je direct op. 

 

5. Vergeten dus. Maar kom ik emotioneel ooit los van deze vrouw, als ze zó onder mijn huid zit? 

Ja. Wel als jij dat echt wil. Dit gebeurt niet in een dagje. En je hoeft het ook niet in je eentje te doen, want dat is een bijna onmogelijke taak. Zoek hier goede hulp voor, want die is er. 

 

6. Kan ik ooit nog gezonde relaties aangaan als deze vrouw de hele tijd door mijn hoofd spookt?

Zeker. Maar dan moet je wel bereid zijn om eerlijk naar jezelf te kijken en de volledige verantwoordelijkheid te nemen over jouw eigen aandeel in dit verhaal. Alleen jij kunt jezelf helen. 

 

Heb jij ooit een sterke fascinatie gehad met een onbereikbare vrouw? Of misschien heb je dat nu op dit moment wel… Deel het met me in de comments. 

Showing 5 comments
 • Wouter
  Beantwoorden

  Dit verhaal klopt, en het gaat voor het grootste deel ook op voor onbeantwoorde liefdes. Dat kan ik weten, want ik heb er genoeg ervaring mee. Maar punt 5 en 6 herken ik minder. Sterft een onbereikbare verliefdheid niet zijn eigen dood? Gaat dat niet vanzelf over, bedoel ik? Wat bij mij hielp was altijd: een nieuw ‘slachtoffer’. Vaak net weer zo’n onbereikbare liefde, maar toch: ik hoefde niet uitgebreid in de spiegel te kijken om dat probleem op te lossen.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Wouter. Mooi zelfinzicht. Een nieuw slachtoffer is inderdaad een manier om het echte probleem bij jezelf uit de weg te gaan. Om er vervolgens achter te komen dat je weer precies hetzelfde drama uitspeelt. De volgende keer weet je in ieder geval wat je te doen staat.

 • Willem C
  Beantwoorden

  Hi Klazien,

  Ach Klazien, je weet het. Een tijdje geleden heb ik tegen een dame gezegd dat ik verliefd op haar ben. Die verliefdheid werd niet beantwoord. Hoewel ik nog steeds een zwak voor haar heb, weet ik dat het nooit iets gaat worden. Voor mij betekent het dat ik mijzelf moet trainen om niet meer verliefd te zijn. Dat klinkt misschien raar, maar het is als met zoveel dingen, waar iemand zijn aandacht op richt, groeit. Mijn conclusie is dat ik daar dus geen aandacht aan geef en het helpt. Niet dat ik nu een crush op iemand anders heb, maar dat ik me vrij voel om anderen dicht bij laat komen of dat ikzelf dichter bij hen kom, het is maar hoe je het beziet.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Mooi, Willem C! Weet ook: als je echt van iemand houdt, dan is het niet meer belangrijk of degene jouw liefde beantwoord of niet. Iemand liefhebben kan namelijk ook zonder dat degene in jouw leven is of niet. Dat is onvoorwaardelijke liefde. Niet het makkelijkste pad, maar door jouw manier van liefhebben te veranderen (van voorwaardelijk naar onvoorwaardelijk) in plaats van haar proberen te veranderen (zij moet mij ook leuk vinden) word je veel aantrekkelijker als man en als partner.

 • Danny
  Beantwoorden

  In het geval van Robin: hij ziet wat hij WIL zien maw hij ziet de dingen vanuit het emotionele en niet het rationele. Heel lastig allemaal, we hebben het allemaal meer dan 1 keer meegemaakt. Ik hoop dat Robin hersteld is van zijn fixatie en de dingen meer in perspectief kan plaatsen. Misschien dat ie nu om de situatie kan lachen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

lippen zorgelijk twijfel