Als je aan het lijntje wordt gehouden

Om gek van te worden: gemengde signalen. De ene keer prijst ze je de hemel in en doet ze heel verliefd. Het volgende moment negeert ze je weken achter elkaar. Je hebt het gevoel dat je aan het lijntje wordt gehouden. En met succes. De lieve woorden, het vertrouwen en de aandacht die je krijgt komen diep bij je binnen. Je opent je hart naar haar. 

 

Daarom doet het extra pijn als ze je vervolgens onaangenaam verrast met ongeïnteresseerd of zelfs afstotend gedrag. En net als je besluit om deze vrouw dan maar te laten gaan, komt ze weer bij je aankloppen met verliefde intenties en begint het hele spel weer van voor af aan. 

 

Word je aan het lijntje gehouden?

Wat is hier aan de hand? Waarom komen haar acties niet met haar woorden overeen? Wordt er soms een manipulatief spel met je gespeeld? Kun je haar nog wel vertrouwen? Kun je jezelf nog wel vertrouwen in je keuze voor haar? 

Waarschijnlijk wordt je aan het lijntje gehouden. Wat betekent dat eigenlijk? Als iemand jou aan het lijntje houdt, zendt zij gemengde signalen uit: dan weer aantrekken, dan weer afstoten. Dit is een spel van kat en muizenspeeltje. Ken je van die speelgoedmuizen aan een hengel? Als je de speelgoedmuis aan de kat presenteert, roerloos voor zijn neus, dan zal de kat weinig interesse tonen. Maar trek je het speeltje weg aan de hengel, dan zal de kat het speeltje gaan najagen. De kat wordt hier letterlijk via de muis aan het lijntje van de hengel gehouden. 

 

Waarom doet zij dit?

Als jij wel eens aan het lijntje bent gehouden door iemand, weet je hoeveel pijn dit kan doen. Hoe kan iemand in staat zijn om zo met je gevoelens spelen? Als iemand jou aan het lijntje houdt, zit daar geen boos plan achter. Het gaat vaak onbewust bij degene. Ik zal het duidelijk maken met de volgende drie voorbeelden van verschillende soorten lijntjes. 

 

1. De onontwarbare kluwen: Bindingsangst/verlatingsangst

Als je iemand ontmoet met bindingsangst of verlatingsangst heb je meteen het meest complexe lijntje te pakken. Iemand die last heeft van liefdesangst zit goed klem in een disfunctionele hechtingstijl, het psychologische systeem waarmee je je met anderen verbindt. Dit systeem is ontstaan in de hele vroege kindertijd, als echo van het type relatie met de ouders. 

Veel mensen hebben een gezonde hechtingstijl, dat wil zeggen in de praktijk: je vindt het fijn en niet al te moeilijk om je te verbinden aan iemand van wie je veel houdt. En je weet dit goed te balanceren met voldoende ruimte, tijd en aandacht alleen voor jezelf, met even zoveel respect voor de ruimte die je partner voor zichzelf nodig heeft. 

Maar sommige mensen hebben in hun vroege jeugd nooit geleerd hoe ze zich op een gezonde manier kunnen verbinden met hun geliefden (de ouders). Voor deze mensen is een verbinding aangaan een teken van grote bedreiging. En voor weer andere mensen zit hun allergrootste angst in het mogelijk verlaten worden door de geliefde. Meestal zijn beide angsten verenigd in één persoon. 

Dat verklaart waarom de partner die jou aan het lijntje houdt zo uitgesproken warm-koud-warm-koud gedrag vertoont. Zodra jij toenadering zoekt, schrikt ze daarvan terug. De vrijheid komt in gevaar! En als jij je dan weer terugtrekt, dan voelt zij ‘Laat me niet alleen!’.

It takes two to tango. Warm-koud-warm-koud-gedrag is alleen interessant voor een partner die daar bijzonder gevoelig voor is. Wat betekent dat jij je zelf ook ergens op het liefdes-bange spectrum bevindt. 

Deze spiraal van aantrekken en afstoten, daar kom je in je eentje noch met z’n tweeën uit. Deze angst voor de liefde is veel groter dan jij en haar en jullie relatie samen. In dit geval helpt het om hulp te zoeken bij een gespecialiseerde psycholoog. Doe het in eerste instantie voor jezelf. 

 

2. No strings attached: Just not that into you, maar ze geniet van de aandacht

Liefde heeft ontelbaar verschillende gezichten. En soms is dat: ‘ik vind je leuk, want ik geniet van je als je in mijn buurt bent. Maar ik vind je ook weer niet zó leuk dat ik samen met jou oud zou willen worden’. En dat is natuurlijk helemaal okee. Niet iedereen heeft een alles-of-niets-mentaliteit. 

Het is aan jou om te bepalen of jij er hetzelfde over denkt of niet. Sowieso, als jij graag meer met haar wilt dan ‘just fooling around’, dan is er sprake van een ongebalanceerde situatie. Alleen jij kunt bepalen of jij in deze vorm verder met haar wilt en of je het er voor over hebt om genoegen te nemen met een lossere relatievorm. Of je in de friend zone belandt of niet, dat bepaal je altijd zelf. Hier kun je meer lezen over wat je kunt doen, als zij liever gewoon vrienden wilt zijn, maar jij meer wilt.

 

3. Het zijden draadje: Just not that into you, maar ze durft geen nee te zeggen 

Je moet als vrouw best sterk in je schoenen staan om op de man af te zeggen: ‘Sorry, ik vind je aardig, maar ook niet meer dan dat.’ Makkelijker is het soms, om het spel mee te spelen. Het lijkt laf en dat is het ook, maar dit gedrag komt uit een goed hart. Misschien wil zij jouw gevoelens niet kwetsen, omdat ze gelooft dat ze jou niet blij maakt met een afwijzing. Soms is het ook veiliger om mee te spelen omdat sommige mannen nogal stalkerig kunnen worden na een duidelijke afwijzing. Helaas kan ik en bijna iedere andere vrouw daarover meepraten. 

Heel veel vrouwen worden nog steeds grootgebracht met het idee dat kort en krachtig nee zeggen not done is. Hou daar rekening mee als een vrouw met jouw wensen meebeweegt, maar met een lichaamstaal die anders doet vermoeden. Tegenstrijdige signalen kunnen een duidelijk teken zijn van geen nee durven zeggen. 

Daarom is het goed om een open, veilige en niet-oordelende ruimte te creëren voor haar eerlijke gevoelens. Als zij het gevoel heeft dat die veiligheid er niet is (en dit hoeft niks met jou te maken te hebben. Vaak heeft het alles te maken met slechte ervaringen uit het verleden waardoor haar vertrouwen in mannen ver te zoeken is), kun je ‘wat wil je nou’ zeggen tot je een ons weegt, maar ze zal altijd haar schouders blijven ophalen in grote twijfel. 

Doe jezelf een groot plezier en vat dit soort gemengde signalen op als een nee. 

 

Laat me weten in de comments hoe jij erover denkt als iemand jou aan het lijntje houdt. Wat zou jij doen?

 

Showing 8 comments
 • Klazien
  Beantwoorden

  Super goed gedaan Glaukon. Dit is echt een overwinning.

 • Johan
  Beantwoorden

  😂🤣

 • Willem C
  Beantwoorden

  Hi Klazien,

  Volgens mij heb ik mezelf aan het lijntje gehouden, niet door warm-koud-wam-koud, maar door niet duidelijk te zijn wat ik voor haar voel. Nee het is nog niet over, wel is er duidelijkheid. En die duidelijkheid is wat ik verdien. ‘t Is niets en het wordt nooit iets, samen bedoel ik dan.
  Maar duidelijkheid is wel nodig. In een zo vroeg mogelijk stadium. Dat geldt voor beide kanten. Duidelijkheid geeft ruimte voor de toekomst, voor beiden, maar in eider geval voor mij.
  Mocht ik mezelf aan het lijntje houden of door iemand anders aan het lijntje worden gehouden dan wens ik mezelf de dapperheid toe om dat snel met de ander te benoemen.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Ha die Willem C. Yes! Te leven in eerlijkheid in lijn met jouw eigen waarheid is een prachtige oefening in waarachtigheid. Take it or leave it. Graag of niet 😉

 • Willem C
  Beantwoorden

  Hi Glaukon, het is zichtbaar.

 • Frank O
  Beantwoorden

  Dit zie ik ook terugkomen bij vriendschappen, voor mij vooral herkenbaar in het belijden met de mond, maar daden blijven uit. Niet reageren, niet komen opdagen en altijd een begrijpelijke reden waarom dat gebeurd. Beloven dan snel af te spreken, maar geen initiatief te nemen.

  Eigenlijk is er maar 1 oplossing en dat is banden verbreken. Het getuigd van een in mijn ogen grote vorm van respectloosheid, zeker wanneer het steeds gebeurd.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Inderdaad Frank. Stop met kiezen voor mensen voor wie jij duidelijk een lagere prioriteit hebt dan zij voor jou. Als je de bezem haalt door je vriendenkring – en toegegeven: dat is soms een pijnlijk en verdrietig proces – dan maak je de boel schoon om nieuwe vrienden in je leven te verwelkomen. Vrienden die jou wel een hoge prioriteit geven. En voor nu: lekker jezelf de hoogste prioriteit geven. Dan ziet iedereen precies hoe je zoiets doet bij jou. Succes!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search