Als er een stilte valt

Wanhopig zoek je naar de juiste woorden. Je weet niet waar je moet kijken, dus kijk je maar naar de grond. Je lacht nog maar eens verontschuldigend… Vind jij het ook zo ongemakkelijk, als er een stilte valt tijdens je date? 

Waarom is het zo ongemakkelijk? Waar worden we precies zo ongemakkelijk van?

Dat hele oncomfortabele gevoel komt niet van de stilte zelf. Het is de confrontatie met ons zelfoordeel dat zo ongemakkelijk maakt. 

“Ik ben gewoon niet interessant genoeg…”

Dit is hoe het werkt, als er een stilte valt. De woorden zijn even klaar. Het oordeel kickt in. Zoals dit:

Tijdens een interessant gesprek zouden geen stiltes moeten vallen;

Ik heb niks interessants te melden;

Oftewel: ik bèn niet interessant genoeg

Zie je wel, ze ziet het aan me dat ik niet interessant ben

Zeg iets! Nu! Maakt niet uit wat! ZEG! IETS! 

 

“Uhhh… gek weer hè… buiten…”

 

Fuck… 

 

Mijn 18 uur durende stilte date

Laat me je mijn eigen verhaal vertellen over mijn ervaring afgelopen weekend met de beruchte stilte tijdens een date. 

Onlangs ontmoette ik een man met wie ik een spannende chemie voelde. We vonden beide dat deze chemie verder onderzoek verdiende, dus een date was snel geprikt in de agenda’s. Het app-gesprek in de tussentijd kwam terecht bij het onderwerp woorden en de betekenis ervan. We zijn allebei bewuste nieuwsgierige mensen en we vroegen ons af wat er zou gebeuren als we een hele date lang geen woorden zouden gebruiken. 

Oftewel één lange, mogelijk oncomfortabele stilte. Zou daar niet juist het ultieme comfort te vinden zijn? Wat zou er gebeuren als woorden geen optie meer zijn als manier om te communiceren en elkaar beter te leren kennen? Misschien leer je elkaar juist dan wel nog beter kennen. Maar misschien gebeurt er wel iets heel anders. Iets wat niet te voorspellen valt. Een volledig stille date van 18 uur lang, op een donkere decembernacht. Challenge accepted! 

En? Hoe was het? Vroegen mijn nieuwsgierige vrienden later… De details hou ik lekker voor mijzelf. Maar ik kan wel met je delen wat voor mij het effect van stilte was op een date met een leuk iemand. Dit waren mijn ontdekkingen.

 

Betere afstemming

Ten eerste, je wordt heel creatief met communiceren. Het krijgt bijna een soort dierlijke kwaliteit. Degene die leidt zal worden gevolgd door de partner (of niet), en vice versa. Je wordt ook een stuk gevoeliger en gaat beter luisteren met al je zintuigen naar de subtiele boodschappen van je partner. De stilte maakt je dus veel beter afgestemd op de signalen. 

 

Relaxed worden met je eigen ongemak

Geen woorden tot je beschikking hebben is behoorlijk frustrerend. Maar woorden kunnen de boel ook behoorlijk saboteren en oude patronen bij jezelf in stand houden die de liefde tussen twee mensen geen goed doen. Mijn verstand ging aanvankelijk dan ook heftig in protest: ‘Maar ik wil zo graag uitleggen wat er nu in me omgaat en waarom ik doe wat ik doe en wat ik van hem verlang en aaaahh!!! Geef me de woorden!’ Tja helaas. Er zat niks anders op dan relaxed worden met mijn eigen frustraties en door het ongemak heen te gaan in plaats van het te bestrijden. En te beseffen: waarom frustreert dit mij eigenlijk zo? En toen…

 

Therapeutische groei

Je zakt naar een dieper niveau in je geest, waardoor je gemakkelijker bij antwoorden komt die achter het zelfoordeel verscholen liggen. Oh, dus daarom doe ik zo moeilijk altijd. Daarom schaam ik me zo. Dus daar komt deze frustratie eigenlijk vandaan. Tja, we hebben het hier wel over een soort diepgang waar je alleen komt na uuuren samen in stilte te hebben doorgebracht. En 18 uur was eigenlijk nog te kort. Deze date had soms meer weg van een zeer helende therapie dan van een date. 

Experiment geslaagd. Deze komt sowieso met stip in mijn top-10 van meest bijzondere dates ooit. Ik wil hiermee niet zeggen dat jij nu een stilte-date zoals deze moet gaan fixen bij de eerstvolgende leukert (maar dan nog, waarom ook niet?). Wat ik wel wil zeggen is dat een spontane stilte tijdens een date niks is om bang voor te zijn. Ik geef je hier mijn drie beste tips wat jij kunt doen, zodat spontane stiltes bij een date nooit meer een probleem voor je zijn, maar juist heel welkom. 

 

Tip 1: Silence is sexy

In plaats van het te vermijden, heet de stilte van harte welkom. Duik er helemaal in. Valt er een stilte? Yes! Nu is het perfecte moment om op een ander niveau met haar te connecten. Kijk haar aan. Wat lees je in haar ogen? Welke kleur hebben ze? Hoe is haar lichaamstaal? Wat voel je in je eigen lichaam als je naar haar kijkt? Verlangen? Nieuwsgierigheid? Zenuwachtigheid? Liefde? Daag jezelf uit om haar blik vast te houden. Op deze manier kun je diep contact maken zonder woorden. Juist zonder woorden! 

 

Tip 2: Omarm de awkwardness

Wat je ook doet, doorbreek niet zelf als eerste de stilte. Ga echt door jouw bijna onbedwingbare behoefte heen om de stilte op te vullen met woorden. Want als de woorden niet spontaan komen, is wat er uiteindelijk wel uit je mond komt niet meer dan ruis op de lijn tussen jullie. Maar blijf wel in contact. Keer je niet van haar weg. 

 

Tip 3: Benoem het

Tien tegen één dat zij net zo ongemakkelijk van de stilte wordt als jij. Dat is te danken aan onze spiegelneuronen. We pikken feilloos elkaars stemming en emoties op en daar reageren we dan weer op. Als je goed op haar blijft letten tijdens jullie stilte, dan kun je misschien aan haar zien dat ze nerveus wordt, gaat blozen of wanhopig op zoek is naar nieuwe woorden om zelf de stilte op te vullen. Als je dit merkt kun je vragen ‘Vind je het lastig, als er stiltes vallen?’ En dan heb je weer een mooi gesprek. Met nieuwe woorden. Maar dan waarschijnlijk op een laag dieper dan het gesprek ervoor. 

 

Nr.1 goede voornemen: een vriendin in 2022 vinden

Het is december! Laten we het even hebben over goede voornemens. Heb jij ze, voor 2022? Wat voor soort jaar wordt het voor jou? Wordt dit het jaar dat je eindelijk een vriendin in je leven zal verwelkomen? Niet eentje voor tijdelijk, maar eentje for life! Maarja… hoe dan? Dat is niet iets wat je even op je to-do list zet, zoals bijvoorbeeld iedere ochtend een blokje hardlopen. Want een vriendin vinden. Wat moet je daar eigenlijk voor doen, heel praktisch? Welke stappen moet je zetten zodat jij jouw ideale match vindt en zij jou? Daarover gaat mijn allerlaatste workshop van dit jaar. 

 

Workshop woensdagavond 15 december
Vind een relatie in 2022

Hierin ga je van mij leren:

De 5 beste nieuwjaarsintenties voor het vinden van de liefde;

De 3 geheimen die niemand jou vertelt over het vinden van jouw ideale match;

Het beste systeem om een vriendin te vinden, dat dating sites by-passt, zodat je die niet nodig hebt;

Wáár je de ideale vrouwen voor jou vindt, die jou ook zien staan;

Hoe de liefde te vinden in tijden van lockdown;

De beste tip hoe je belemmerende gedachten uitschakelt die tussen jou en je toekomstige vriendin in staan;

Het geheim hoe je er voor zorgt dat leuke vrouwen jou gaan najagen, in plaats van andersom. 

 

Als je dit hoort, heb je dan al zin in het nieuwe jaar en al het moois dat je te wachten staat? Ik wel! 

Let op! Deze workshop is alleen live bij te wonen. Er zal dus geen replay worden aangeboden.

Schrijf je hier in: Gratis online workshop.

Showing 2 comments
 • Dennis
  Beantwoorden

  Er is een prachtige video op youtube (Marina Abramović e Ulay – MoMA 2010 )van perfomance artist Marina Abramović die 750 mensen in stilte aan kijkt voor een minuut lang. Dit laat goed zien dat je ook kunt communiceren zonder te spreken. EN de tranen komen als de laatste gast gaat zitten en dat blijkt haar geliefde te zijn die ze jaren niet meer gezien heeft. Het hele verhaal is te lezen bij https://www.theguardian.com/travel/2020/apr/25/marina-abramovic-ulay-walk-the-great-wall-of-china

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Dennis, dankjewel voor deze reminder van dit ontroerende moment. Ik ken het filmpje zeker. Het was destijds een grote viral. En ja, het laat heel erg goed zien hoe je met stilte vaak zo veel meer zegt dan met 1000 woorden.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search