3 tips voor het genezen van liefdesverdriet

Liefdesverdriet. Het overkomt de besten van ons. Soms overvalt het je na het beëindigen van een relatie. Maar soms word je er eerder mee geconfronteerd dan je lief is. Zelfs nog voordat je een relatie hebt kunnen opbouwen met degene op wie je zo gek bent. En dat kan minstens zo pijnlijk zijn. Leer hier hoe te genezen van liefdesverdriet.

Voor het helen van een gebroken hart is het ten eerste goed om te beseffen wat er in de kleine lettertjes staat geschreven bij de definitie van verliefdheid. Want naast vlinders in je buik betekent het ook nog twee andere, heel belangrijke dingen: verliefdheid is A; een projectie van jou op de ander en B; gedraagt zich een beetje als een verslaving in je systeem: het is lastig om er weer vanaf te komen, omdat je afhankelijk raakt van het verslavende gevoel wat de ander in je oproept.

Over deze projectie en en verslaving van verliefdheid kun je hier meer lezen.

Maar met dat besef ben je nog niet genezen van liefdesverdriet. De volgende drie tips kunnen je helpen om je hart te genezen, zodat je het weer open kunt zetten voor de toekomst.

 

1. Geef het tijd

Veel tijd. Een open wond is ook niet binnen een dag genezen. Je lichaam heeft tijd nodig om nieuwe huid te genereren. Je zal het litteken misschien wel altijd blijven zien, maar het zal uiteindelijk geen pijn meer doen.


2. Schrijf het uit je hoofd

In geval van ‘Ik heb geen tijd, ik wil NU geen verdriet meer voelen!’, is er ook een shortcut. Pak pen en papier en schrijf alles op. Schrijven helpt. Je hoofd is momenteel een donkere plek waarin pijnlijke gedachten je in eindeloze rondjes tergen, zoals hamsters in een hamsterwiel.

Haal het allemaal uit je hoofd en schrijf alles op. Hoeveel pijn ze je doet, hoe ze niet lijkt te begrijpen dat zus en zo, hoe ontzettend fantastisch en lief ze is en hoe vreselijk ook. Het helpt je om minder over haar te piekeren en om je chaotische gedachten te ordenen, zodat je je weer kunt bezig houden met andere, belangrijkere dingen.


3. Hou je schrijfsels voor jezelf

Schrijf het van je af, maar stuur het nooit op naar haar. Zelfs als je zeker weet dat dit het definitieve meesterwerk is, waarmee je haar voor eens en altijd duidelijk maakt hoe het werkelijk zit tussen jullie en haar van gedachten zal doen veranderen. Doe het niet.

Een brief dient enkel om je eigen verwerkingsproces te verlichten. Daar heeft zij helemaal niks mee te maken en het is ook niet haar verantwoordelijkheid om jouw hart te verlichten. Dat moet je zonder haar doen. Maar gelukkig heb je je vrienden en familie. Deel het met hen als je een klankbord zoekt.

Naast deze drie tips, bestaan nog andere, betere manieren om te genezen van liefdesverdriet. Je kunt zelfs fantastische relaties opbouwen met je vlam, zonder dat je hart er aan onderdoor gaat. Daarover kun je hier meer lezen.

 

Heb jij een onmogelijke liefde?

Heb jij liefdesverdriet? Blijf er niet in je eentje mee zitten. Deel het met me in de reacties, dan help ik je direct.

 

Als je gewoon een vriendin wilt

Liefdesverdriet? Hell no! Als je gewoon graag een vriendin wilt, liever vandaag dan morgen, dan heb ik iets voor je dat die wens vervult. Eind augustus geef ik de cursus ‘Een vriendin aan je zijde’ De leden die meedoen aan deze cursus gaan in de praktijk aan het werk om stap voor stap die relatie werkelijkheid te maken in hun leven. Ik laat maar 8 deelnemers toe. Wil je meer weten over de cursus en alvast je plek reserveren? Klik dan hier. 

Showing 4 comments
 • Guido
  Beantwoorden

  Pfff. Onbeantwoorde liefde.
  Tsja, ik weet er alles van af.
  Een half jaar geleden kwam ik er achter dat ik zelf verliefd was op een goede vriendin van mij. Ik denk zelf dat ik al veel langer op haar verliefd was, maar had dit zelf niet in de gaten. Ik drukte mijn gevoelens weg. Andere mensen in mijn omgeving hadden al langer door dat er iets tussen ons speelden.

  Toen ik er zelf achter kwam dat ik verliefd op haar was heb ik haar dit direct kenbaar gemaakt. Haar reactie was “wij hebben een speciale vriendschappelijke band”. Van haar zijde was er geen liefde. Ik heb nog even geprobeerd om als vrienden met elkaar om te gaan, maar dit lukte mij niet. Ik had last van heel veel liefdesverdriet. Ik heb haar toen gevraagd om geen contact meer met elkaar te hebben. Dit kwetste haar enorm.

  Maar goed. Kan gebeuren. Maar zij zoekt constant contact met mij op (en ik probeer juist het contact te ontwijken). Zij weet dat ik veel liefdeverdriet om haar heb. Als ik haar daar op wijs, dan blijft het even rustig, maar telkens na een paar weken, neemt zij weer contact op. Volgens mij is zij ook verliefd op mij. Ik heb haar hier een paar keer mee geconfronteerd. Maar zij beweert dat zij niet verliefd is.

  Ik heb in mijn ogen 2 opties. Ik blokkeer haar op alle sociale media, zodat zij geen contact met mij kan opnemen en mijd de plaatsen waar zij komt. Maar volgens sommige mensen uit mijn omgeving ben ik dan aan het vluchten voor mijn gevoelens.
  Optie 2 is dat ik contact met haar houd, maar telkens het gevolg dat de pijn van het liefdesverdriet weer boven komt. Misschien is dit ook wel goed. Ik merk dat er oud liefdesverdriet naar boven komt (uit een ver verleden), dat ik niet goed heb verwerkt.

  Wat is wijsheid?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Guido, bedankt voor je openhartige bericht. Wat een klote-situatie zeg. Niet leuk voor jullie allebei. Jij voelt te veel verliefdheid voor haar om een ‘gewoon vrienden’ relatie te onderhouden. En haar vriendschappelijke gevoel voor jou gaat te diep om zomaar afscheid van je te kunnen nemen. Kijk, liefdesverdriet doet pijn. Maar het verdriet om een verloren vriendschap kan net zo veel, of soms zelfs nog meer pijn doen. En ik kan het weten. Wat jou nu te doen staat is heel goed voor jouzelf zorgen. Je hebt al de pijnlijke beslissing gemaakt om het contact met haar te verbreken. Pijnlijk, maar dapper, omdat je zelf weet dat je er uiteindelijk sterker uit komt. Het helpt dan natuurlijk niet als de ander in de relatie jouw keus niet respecteert. Door contact met jou te blijven opnemen, gaat zij over jouw duidelijk aangegeven grenzen heen. Begrijpelijk. Zij mist jou. Als goede vriend. Maar je kunt niemand dwingen om vrienden of geliefden met je te zijn. Zij ook niet. Geef haar daarom nogmaals heel duidelijk aan waar jouw grenzen liggen. En wat zij kan doen om daar rekening mee te houden. Leg haar ook duidelijk de consequenties uit, wat er gebeurt als ze (weer) over jouw grenzen heen gaat, bijvoorbeeld een block op alle social media. Ik denk overigens niet dat je vlucht voor je gevoelens. Ik denk dat je je heel bewust bent van de pijn die met het liefdesverdriet gepaard gaat en dat je er genoeg aandacht aan besteedt in de tijd dat je er bewust voor kiest om haar niet meer te zien. Dit is juist de tijd die je goed kunt gebruiken om je hart te helen. En die tijd neem je. Dus dat is heel goed. Guido, ik wens je ontzettend veel sterkte in deze moeilijke tijd. Blijf heel dicht bij jouzelf en waar jij behoefte aan hebt, op korte en lange termijn.

 • Peter
  Beantwoorden

  Ik weet het ik ben een moeilijk geval….ergens eind jaren ’70 tot 1986 een aan-uit relatie gehad met een ontzettend lieve vrouw…. omdat ik niet doorzette kreeg ze in 1986 een relatie met iemand anders waardoor onze “relatie” een langdurige vriendschap werd . Zelf kreeg ik in 1987 een nieuwe relatie met mijn latere echtgenote waarmee ik ruim 30 jaar samen was . Toen zij vorig jaar wilde scheiden omdat iemand anders veel beter was dan ik stond ik er alleen voor en kreeg ik iets met mijn vroegere vriendin die hetzelfde meemaakte en al 11 jaar alleen door t leven ging . De vriendschap werd een heftige liefde met alles erop en eraan , ik dacht nu levenslang mijn liefde teruggevonden te hebben en ging ervoor…helaas gaf zei enkele maanden terug aan toch liever alleen te zijn wat haar toch beter beviel . Haar gevoel voor mij was verdwenen waar ik nog stapelgek op haar was, zij was voor mij immers de enige grote liefde van mijn leven….diep liefdesverdriet dus met terugval in een depressie voor mij waar zij mij juist uit hielp te komen . Inmiddels is het contact van haar kant naar mij ernstig bekoeld tot groot verdriet van mij , mijn- en ook haar familie . Zou dolgraag een doorstart willen maken in de liefde met haar maar die kans is denk ik minimaal . Nu heb ik een nieuwe vrouw leren kennen , iets jonger dan ik en sinds 10 jaar weduwe….ook een schat van een vrouw maar moeilijk om mij aan over te geven want wat als mijn grote liefde van gedachten verandert ?? Ergens voelt het voor mij als een soort “vreemdgaan” want trouw heb ik heel hoog staan . Moeilijk hoor….heb je ook een advies voor mij ?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Peter, wat een leven! Bedankt voor het zo openhartig delen van het verhaal daarvan. Dit verhaal voelt voor mij te ‘groot’ om even een antwoord op te geven in een geschreven comment. Ook al jeuken mijn handen wel, want ik denk dat ik je goed kan helpen met deze grote gevoelens van liefdesangst, loyaliteit, en niet goed genoeg zijn (voor jouw ware). Gevoelens die een grote rol spelen in je leven. Ik zou je graag willen uitnodigen om een mail naar mij te sturen op klazien@lovehacks.nl. Dan praten we 1-op-1 verder. Als je daar behoefte aan hebt. Tot die tijd: heel veel sterkte. Je kunt hieruit komen, dat weet ik zeker. Maar dat hoeft niet in je eentje 😉

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search