Hoera! Je bent al een behoorlijk tijdje aan het daten met de leukste vrouw ooit. Jij wist het al lang, je gaat 100 procent  voor haar. Maar zij twijfelt nog en je geduld raakt op. Jullie hebben het toch fantastisch samen? Hoe lang moet je nog op haar wachten? Ze twijfelt. Waarom eigenlijk?

‘Liever geen labels’

‘Laten we gewoon leuke dingen met elkaar blijven doen’

‘Laten we het rustig aan doen’

‘We zien wel waar het schip strandt’ of

‘Ik moet nog te erg wennen aan het idee om niet meer single te zijn’

Waarom zegt ze deze dingen eigenlijk? Jij weet inmiddels al lang zeker dat je vriendje en vriendinnetje wilt zijn met je nieuwe vlam. Waarom is zij dan zo onzeker? Dat kan verschillende redenen hebben. Een relatie beginnen met iemand is een Grote Levensbeslissing, zeker als je de dertig nadert of daarover heen bent. Het is niet iets waar je zomaar even in duikt. Het voelt als een enorme investering en dat is het ook. De rest van je levensloop kan er van af hangen.

Als ze een echte millennial is, zoals ik, kampt ze met een enorme keuzevrijheid en de daarbij komende keuzestress. Nog nooit woonden er zoveel singles in de grote steden. Achter iedere swipe op de telefoon kan iets beters verscholen zitten. Kiezen betekent ook ‘je vastleggen’ met mogelijk grote spijt als er later daadwerkelijk iets beters voorbij komt. Echt commitment wordt steeds lastiger. En zeldzamer.

Regel 1: geen haast

Het belangrijkste om te onthouden: hou altijd het tempo van de traagste aan. Ga haar niet lopen pushen met vragen zoals: ‘Wat hebben we nou?’. Dit is een schadelijke move, want ze zal zich gedwongen voelen om een keuze te maken, waar ze misschien nog niet klaar voor is. Haar twijfel zal toenemen en ineens een stuk minder snel in jouw voordeel uitvallen. Geef haar dus de tijd die ze nodig heeft.

Hoe lang moet je nog op haar wachten?

Daarin trek je altijd zelf de grens. Maar in sommige gevallen moet je die grens eerder trekken dan anders. Let hierbij vooral op haar gedrag, minder op wat ze zegt.

Je zit goed als: ondanks haar twijfelende uitspraken blijft ze altijd weer initiatieven nemen om je te zien. Zolang ze uit zichzelf naar je toe blijft bewegen, zit je goed. Geef haar nog niet zo snel op.

Het is hopeloos als: ze zegt dat ze je ontzettend leuk en lief vindt, maar je moet altijd erg hard je best doen om een glimp van haar op te vangen in het echte leven. Daadwerkelijk afspreken gaat zelden op haar initiatief. Stop dan zo snel mogelijk met wachten en trek je eigen plan zonder haar.

Meer over deze gemengde signalen kun je hier leren.

Stay in charge, trek je eigen plan

Zodra je het gevoel krijgt dat je hard moet werken om haar te overtuigen, moet je stoppen. Het probleem zit ‘m niet zozeer in het hard werken, maar in het idee dat je iemand moet overtuigen dat je de man voor haar bent. Je hoeft namelijk niemand te overtuigen. Maar die bewijsdrang zit zo diep in ons dat die overtuiging er behoorlijk lastig uit gaat. De volgende intentie zal je helpen om je meer te laten ontspannen in je zelfvertrouwen: Wees ieder moment bereid om zonder haar verder te gaan. Dat is niet gemakkelijk, zeker niet als je verliefd bent. Maar het helpt je om zelf de controle te houden over je eigen leven en liefde. Trek altijd je eigen plan.

En als het allemaal niet lukt?

Er is een paardenmiddel voor als het je echt niet lukt om de controle te houden met bovenstaande tips. Neem een tijdje afstand en ga leuke dingen doen voor jezelf, alleen of met je vrienden. In ieder geval zonder haar. Stel een wat langere periode vast en vermijd daarin ieder contact met haar. Je zult merken dat ze vanzelf weer contact met jou opzoekt. En, oh horror, wat als ze dat niet doet? Dan weet je 100% zeker dat ze niet bij je past. Duidelijk.

Kweek meer zelfvertrouwen

Of je bereid bent om volledig onafhankelijk en in charge te zijn in je dating, hangt af van je zelfvertrouwen. En dat kun je trainen door veel te oefenen. Ik heb zo’n training voor je ontwikkeld: de Comfort zone challenge. Dat is een training die jouw zelfverzekerdheid met vrouwen binnen een maand tijd op een hoger plan tilt, zodat je je meer ontspannen en minder behoeftig voelt. En het is helemaal gratis!

De download van het e-book vind je hier. 

En jij?

Heb jij wel eens iemand in je leven gehad die erg lang twijfelde? Deel het met me in de reacties. Ik vind het super om jouw stem te horen in deze discussie en ik antwoord altijd.

Meer tips voor het omgaan met twijfelaars lees je hier.

Leave a Comment