Mijn eerste date met mijn lief was verre van indrukwekkend (schatje, als je dit leest, sorry… ik maak het goed met je vanavond). Het was het begin van behoorlijke twijfel over hem.

Waarom zegt hij zo weinig? Heeft hij dan zo weinig te melden? Waarom toch die ‘grappige’ stropdas in fluorkleur? In de club waar ik hem ontmoette leek hij stukken spontaner… Oh nee, zijn huis is een Ikea man cave en in zijn boekenkast geen literatuur, maar niks dan morsige pockets in het fantasy genre. Ik val op slimme mannen, maar in plaats van de leuke intellectueel op wie ik hoopte, ontpopte mijn dansvloer fling zich tot teruggetrokken game nerd. Wat moet ik met hèm?

Een paar dates later bleek hij toch wel charmante kanten te hebben. Maar de twijfels bleven. Wat moet ik toch met dit individu dat zo anders is dan ik? Omdat ik dat wilde uitzoeken, besloot ik er nog maar een paar dates aan vast te knopen en daarbij telkens een zekere afstand te bewaren. Ik bleef mijn twijfels twee volle maanden naar hem uitspreken. Maar het sloeg hem geen moment uit het veld. Cool!

Fast forward: we zijn goed op elkaar ingespeeld geraakt en samen dolgelukkig geworden. Voor minder doe ik het ook niet.

Twijfelen is je intuïtie

Twijfelen. Soms ontmoet je iemand die twijfelt over een relatie met jou (lees hier wat je dan het beste kan doen). Maar soms kun je zelf ook flink twijfelen over wel of niet met iemand in zee gaan. Ik richt dit artikel voornamelijk tot de dames, omdat twijfelen over de liefde een typisch vrouwelijke eigenschap is. Dat wil niet zeggen dat mannen ook flinke twijfelkonten kunnen zijn, integendeel. Maar waar de mannelijke kracht voornamelijk zit in doelgericht en recht-door-zee zijn, gaat er – geloof het of niet – enorm veel (vrouwelijke) kracht uit van twijfelen. Want twijfelen is niks anders dan je intuïtie die je vertelt dat je kritisch moet zijn omdat er een belangrijke, complexe beslissing moet worden gemaakt.

Maar twijfelen is toch drammerig?

Voel je je schuldig over je twijfelgedrag? Word je er vaak op aangesproken door je geliefden? Ben je bang dat je de ander te lang aan het lijntje houdt doordat je maar geen beslissing kan maken? Luister goed:

Twijfelen is een grote deugd als het om partnerkeuze gaat en waarschijnlijk doe je het alsnog te weinig.

Twijfel meer!

Als het om het vinden van een goede man gaat, kun je niet lang genoeg twijfelen. We hebben het hier wel over je toekomstige levens partner en niet over een nieuwe auto. Je wilt waarschijnlijk met hem een huis delen. Misschien ben je op zoek naar de vader van je kinderen of misschien wil je graag trouwen…  Je wilt er het liefst jaren mee kunnen doen. Je mag daar best wat tijd voor nemen. Dat we dan vaak toch nog langer twijfelen over de aanschaf van een nieuwe auto, dan de bedenktijd die we onszelf gunnen voor we aan vaste verkering beginnen is dus niet zo slim.

Het maakt je onweerstaanbaar

Het is waar. Twijfelende vrouwen zijn een ongelooflijke pain in the ass voor iedere vent. Weet je wat het ook doet? Het maakt je als vrouwelijke vrouw onweerstaanbaar. Twijfelen is een fascinerend trekje, dat als je het goed inzet, je man alle zeilen laat bij zetten om nog overtuigender en duidelijker te laten merken dat hij de man voor jou is. Hij zal er keihard voor zorgen dat al je redenen om te twijfelen worden weggenomen.

Twijfelen is oprecht

Dat neemt niet weg dat twijfelen een oprecht gevoel is. Als je erg twijfelt zal je misschien niet zo snel voelen dat je het kunt ‘inzetten’ als test. En op het moment dat je twijfel bewust gaat inzetten als manipulatief trucje, ben je verkeerd bezig.
Als jij oprecht twijfelt over een leuke date en die haakt vroeg of laat definitief af, omdat je maar geen beslissing kan maken, dan wordt één ding heel erg duidelijk: deze man heeft het niet in zich om jouw man te zijn. Hij laat zich uit het veld slaan door jouw grillen. Hij kan je simpelweg niet aan. Als jij iemand kan vinden die ondanks maandenlang twijfelen cool en recht-door-zee blijft, dan zou ik hem nooit meer laten gaan. Maar haakt hij af? Dan is dat makkelijk omdat hij de keuze al voor jou gemaakt heeft: ik ben geen match voor jou. Volgende.

Maar wat nou als je nooit twijfelt?

Ben je van nature geen twijfelkont en weet je iedere keer weer vanaf dag één zeker dat dit hem dan toch echt is, dan heb je een behoorlijke achterstand in te halen op de twijfelaars. Het vinden van een goede relatie heeft tijd nodig. Gun jezelf en je geliefden die tijd. Het is het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven.

Ben jij een echte twijfelkont? Hoe ga jij daarmee om? Geef me al je verhalen in het reactieveld hieronder!

Train je zelfverzekerdheid

Wil jij minder twijfelen en meer zeker van je zaak zijn met leuke nieuwe mensen? Je kunt het trainen! Download hier mijn gratis training, een speelse uitdaging van je comfort zone, met 28 dagelijkse oefeningen.

Download hier de gratis Comfort zone challenge.

Showing 14 comments
 • Marleen
  Beantwoorden

  Ooh, dit kan ik zó beamen! Ondanks mijn lange twijfels, die ik ook allemaal heb uitgesproken en alle bedenkingen die ik had, alle tijd die ik nodig had, is my guy steeds blijven volhouden en uiteindelijk hartstikke gaan staan voor wat hij wilde.. Mij!

  Dat was zó sexy en tof en liet me zien dat hij mij aankon.

  Wij hebben overigens een open relatie samen. Juist doordat we echt voor elkaar kiezen is het enorm genieten met elkaar, én met anderen. Dat wil lang niet iedereen natuurlijk, maar wij heel duidelijk wel 🙂

  • C-C
   Beantwoorden

   Hoi! Vraag!
   Ik date inmiddels 2 maanden met een jongen. Ik heb het leuk met hem, voel me gespannen voordat we afspreken, voel me heel relaxed met hem, vind hem aantrekkelijk, echt heel prettig. Ook kijk ik naar het afspreken met hem uit.
   Toch ben ik ondertussen aan het twijfelen. Mijn gevoel zegt soms stop ermee, waarom geen idee, Want we hebben het heel leuk en fijn samen dus dat wil ik eigenlijk niet. Ik zie mijn toekomst nog niet helemaal voor me en een hele diepe liefde voel ik ook nog niet. Voor mijn gevoel mis ik iets, maar geen idee wat? Leg ik de lat niet gewoon te hoog ?
   Vriendinnen en familie zeggen allemaal geef het de tijd wie weet wat je laat lopen en dat voel ik ook zo. Hoort dit twijfelen bij mij of is het oprecht?

   • Klazien
    Beantwoorden

    Hi C. Bedankt voor je reactie. Twijfel over de juiste keuze schiet er vaak opeens in, zodra je aan de toekomst denkt. Je hoofd is dan niet meer in het hier en nu en je verzint allemaal verhalen en scenario’s waarin het mis zou kunnen gaan, zelfs al is het maar een vaag gevoel. Waarom denk je aan de toekomst, als niks zeker is in die toekomst? Maar goed, je hebt het over een gevoel. En dat gevoel komt niet zomaar ergens vandaan. Dat gevoel vertelt je iets over wat je NU niet leuk vindt aan deze persoon. Ook al hebben jullie het leuk samen, er stoort je iets. En dat iets, kan in de toekomst steeds groter worden. Of niet. Focus je voor nu gewoon op alles wat je leuk vindt aan deze persoon. Mochten de problemen met deze persoon steeds groter worden in de toekomst, dan kun je tegen die tijd altijd nog beslissen om weg te gaan. Geniet ervan zo lang je het leuk hebt met elkaar. Zodra je problemen met deze persoon zwaarder gaan wegen dan de vreugde die het je oplevert, laat het dan los. Liefde is de weg. Geen lijdensweg.

 • Klazien
  Beantwoorden

  Yes!!! Daar kan je inderdaad zo ongelooflijk blij van worden als vrouw. Super happy voor je Marleen. Jouw vent begrijpt het 🙂

 • Lars
  Beantwoorden

  Ik ben een kerel die twijfelt. Bij elke relatie die ik gehad heb is dit vroeg of laat het geval en ik vind het vreselijk omdat ik er niks aan kan doen. Het uitspreken daarvan resulteert meestal in een drama omdat (de meeste) vrouwen daar niet mee om kunnen gaan. Daar staat tegenover dat ik ook nog nooit tot over m’n oren verliefd ben geweest dus misschien ligt het daar aan…

 • Klazien
  Beantwoorden

  Hey Lars, ik denk dat je goed bezig bent door te twijfelen. Maar het klopt dat veel vrouwen niet altijd even goed weten wat ze aan moeten met een twijfelende man. Een mannelijke kennis van mij was ook enorm aan het twijfelen in de beginfases van zijn huidige relatie (waar hij nu super gelukkig mee is). Toen hij zo twijfelde was hij daarin heel duidelijk naar zijn vriendin toe. Hij vertelde haar waar zijn twijfels vandaan kwamen en hij vertelde haar daarbij ook duidelijk wat hij van haar nodig had. Ze wist daardoor waar ze aan toe was en kon hem de ruimte geven die hij nodig had. Op een dag vielen zijn twijfels opeens allemaal weg en heeft hij besloten 100% met haar verder te gaan. Ik adviseer je dan ook om in geval van twijfel de duidelijkheid te zoeken in je twijfels: waar komen ze vandaan en wat heb je van haar nodig op zo’n moment? Zorg dat je dit eerst duidelijk hebt voor jezelf en deel het met haar, zodat ze weet waar ze staat. Veel succes!

 • Esther
  Beantwoorden

  Wat fijn om ook eens de positieve kant van twijfelen te lezen! Ik twijfel al heel lang aan mijn partner, maar ik twijfel niet aan hem. Hij is er echt een uit duizenden wat mij nog onzekerder maakt.. We gaan dit jaar trouwen en het twijfelen slaat weer toe dus ik ben maar eens op internet gaan zoeken en toen vond ik deze blog. Halluja, twijfelen is oke en hij is gewoon de absolute blijver omdat hij met een twijfelkont wil trouwen 🙂

  • Klazien
   Beantwoorden

   Dankjewel Esther, het zijn dit soort verhalen waar ik het voor doe. Je vent klinkt als een topgozer. Ontzettend veel geluk gewenst met jullie huwelijk.

 • Joris
  Beantwoorden

  Alvast bedankt dat je dit met ons deelt. Het doet me deugd dit te lezen en kan nu best begrijpen dat wanneer ik twijfel dit niet meer dan normaal is. Dat dit eigenlijk best gezond is. Ik vind keuze van een partner best belangrijk en sluit me volledig bij je aan dat er tijd mag overgaan.

  Nu ook twijfel ik over wat ik voel voor iemand maar dankzij jouw tekst voel ik me een beetje rustiger en versta het een beetje beter. Als Ram zijnde heb ik steeds de wil om alles direct te willen weten en te laten zien. Het moet vooruit gaan en als ik dan niet direct iets geweldig voel voor iemand begin ik te twijfelen over mijn eigen gevoelens en zet dan meestal niet direct een stap. Ik denk dat ik een beetje ben vergeten dat liefde moet groeien, het tijd leren geven. Ook mezelf tijd moet geven om te voelen. Liefde is tenslotte een avontuur.

  Twijfels kan je enkel wegnemen door stappen te zetten, erover te praten en er eerlijk over te zijn. Twijfels zijn toch maar gedachte die de realiteit nog niet gevonden hebben. Waarom niet gaan zoeken dan?

 • Pieter
  Beantwoorden

  Heb zelf een twijfelende vriendin nu..al uitte ze dat enkel toen ik er naar vroeg en we vervolgens een erg goed gesprek hadden. Komen veel dingen samen nu, bijna samenwonen, werk, deeltijd studie..nu ik dit allemaal zo lees is t zaak niet te veel mee te veren, maar blijven doen wat ik altijd deed..of juist niet? Sprak altijd uit dat ik haar graag wilde zien, vroeg haar naar haar plannen de volgende dag etc etc. Eigenlijk vanzelfsprekend dat ze hier heen kwam..maar dat is op dit moment(voor mijn gevoel) niet meer zo, ze gaat namelijk weer naar haar ouders uit werk etc.

  Maar vraagt wel of ik Savonds naar haar kom, om vervolgens een volgelopen bad en een badkamer vol kaarsjes aan te treffen…

  Heb je tips?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Pieter. Wat een herkenbare situatie! Ik denk dat het heel natuurlijk is dat je vriendin twijfelt. Als je voelt dat ze wat meer afstand tot je neemt, heel goed! Geef haar alle ruimte die ze nodig heeft en blijf inderdaad lekker al die dingen doen waar jij energie uit haalt. Mijn pro-tip in deze situatie is: praat er over! Gooi alles open. Vertel dat je haar niet wilt beperken in haar vrijheid, maar dat je af en toe zelf een beetje onzeker wordt van de afstand die ze soms creëert tussen jullie. Uit daarbij jouw wensen en behoeftes, zonder daarbij te gaan zeuren of oordelen. Goed communiceren is altijd key en kan veel onzekerheden uit de lucht nemen. En als je af en toe verrast wordt met een heerlijk warm bad, is dat het dik waard toch? Het kan overkomen als dubbele signalen, maar het zijn eigenlijk twee verschillende kanten van dezelfde medaille. Als je je af en toe terug trekt, is het ook weer extra fijn als je elkaar weer ziet. Daarom is het goed om af en toe die ruimte in te lassen voor jezelf.

 • Henk
  Beantwoorden

  Beste Klazien. Ik heb vorige week een eerste date gehad met een leuke meid. Het klikte super en we hebben 4 uur lang in een koffie tentje gezeten en gepraat. Daarna gaf ze me een knuffel en haar telefoonnummer. De nacht erop heb ik geen oog dicht gedaan. Volgende ochtend bleek zij hetzelfde te hebben. Allebei helemaal van ons stuk gebracht. Die volgende dag hebben we veel geappt en zei ze dat ze me graag weer wilde zien. Dit wilde ik ook dus zei ik, zeg maar waar, dan kom ik er aan. (Beetje spelend) ze gaf aan dat dat wel wat te snel was en dat te veel te snel bij haar averechts werkt. Dus stelde ik voor dan gewoon even te bellen. Hier wilde ze over nadenken. Uiteindelijk belde ze mij. Was een kort gesprek maar ze belde wel. De volgende ochtend kreeg ik een whapp of ze de daarop volgende dag me mee mocht nemen voor een drankje. Uiteraard leek me dit erg leuk. Dus dat hebben we gedaan. Gelijk uit het werk een drankje gedaan, daarna wat gegeten. Veel rondgelopen in de stad en daarna richting de metro om naar huis te gaan. We knuffelen wat en ik kreeg een kus op mijn mond bij het afscheid. Dit was 2 dagen na de eerste date. De volgende ochtend stuurde ik haar dat ik haar wel leuk vond. Toen begon het. Ze stuurde dat ze eerlijk wilde zijn en dat het voor haar ineens heel anders voelde. Zo overdonderd dat ze was na de eerste date , zo overdonderd was ze nu ook in negatieve zin. Bij mijn vraag of ze het hierbij wilde laten zei ze dat ze dat aan mij over wilde laten maar dat ik dan wel wist hoe ze een derde date in zou gaan. Wat moet ik doen? We zijn inmiddels een week verder. Ik slaap nog steeds heel slecht, kan niet eten. Echt te gek voor woorden na 2 ontmoetingen. Ik heb verschillende vrienden gesproken over wat te doen en de adviezen gaan allemaal alle kanten op. Ik ben zelf erg geneigd die derde date in te gaan maar ben ook wel wat angstig aan het lijntje te worden gehouden.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Henk, wat tof dat je zo’n leuke vrouw hebt ontmoet met wie het zo goed klikt! Je hebt het wel te pakken zeg, dat je er zelfs niet van kan slapen. Echt super. Allereerst: de angst om aan het lijntje te worden gehouden, kan je over boord gooien. Dat geldt sowieso voor ieder soort angst dat je van leuk contact weerhoudt. Handel niet vanuit angst, maar vanuit nieuwsgierigheid.
   Als je date met een leuk nieuw iemand en die persoon geeft aan het rustig aan te willen doen, luister daar dan goed naar. Neem altijd het tempo van de traagste aan, ook als je dat zelf bent. Rushen werkt vaak erg averrechts, dus voor jou is het nu een zaak van engelengeduld. Maar dat zal worden beloond. Ze vind je duidelijk leuk genoeg om telkens weer contact met je op te nemen, dus dat is een heel goed teken. Kijk vooral naar haar daden. Die zeggen meer dan haar woorden. Maar laat vooral merken dat je alle tijd van de wereld hebt. En dat is natuurlijk ook zo, ook al zou je haar het liefst nu al helemaal opvreten 🙂 Laat haar geduldig naar jou toekomen en app/bel/mail niet te vaak. Ze weet je te vinden. Ik hoop dat het wat wordt. Als je nog meer vragen hebt, mail me dan even persoonlijk op klazien@lovehacks.nl. Ik beantwoord ze graag.

Leave a Comment