Afgewezen worden. Het kan behoorlijk aan je zelfvertrouwen knagen, zeker als het je een aantal keer achter elkaar overkomt. Deze vijf manieren om met afwijzingen om te gaan zorgen ervoor dat afwijzingen je beter maken met vrouwen in plaats van onzekerder.

1. Laat het probleem bij de ander

“Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij…” Wat bedoelen vrouwen hier eigenlijk mee? En waarom voelt het dan zo dubbel, alsof er stiekem toch iets mis met  je is, maar ze het je niet durft te vertellen. Geloof me, er is helemaal niets mis met je. Als ze dit zegt, heeft ze haar eigen goede redenen om niet met je verder te willen gaan. Laat deze problemen bij haar. Jij kan er niks aan doen, dus het is ook niet jouw verantwoordelijkheid. Haal diep adem en ga door naar je volgende avontuur.

 

2. Het is geen test

Accepteer afwijzingen met stijl en duik met frisse moed in je volgende uitdaging. In tegenstelling tot wat populair dating advies ons doet geloven, afwijzingen zijn géén ‘test’. Dat zit zo. Mannen die geen nee accepteren zijn een ontzettend onaangenaam verschijnsel. Helaas komt het vaak voor. Daarom zijn vrouwen vaak wantrouwend naar mannen die wat gretig overkomen. Nu weet je gelijk waarom vrouwen soms preventief tegen mannen zeggen ‘ik heb een vriendje hoor’, of dat nou waar is of niet.

 

3. Iemand die duidelijk haar grenzen aangeeft is fantastisch

Omdat we met z’n allen, mannen en vrouwen, zó bang voor afwijzingen zijn dat we dit het liefst zelf ook niemand willen aandoen, laten we liever niks meer van ons horen na een teleurstellende date. Afwijzen is moeilijk. Maar aan het eind van de dag weet niemand meer waar die nou aan toe is. Daarom is het heel fijn als iemand gewoon duidelijk is dat het wat die persoon betreft, niks wordt. Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent en blijven jullie beide bespaard van teleurstellende vervolgdates. Het is graag of anders niet.

Afwijzen, ik vind het persoonlijk maar lastig. Maar ik weet dat de ander het beste gediend is met mijn duidelijkheid, dus als ik niet verder wil met een man met wie ik een date heb gehad, zeg ik dat snel zo eerlijk mogelijk. Even zo vaak word ik zelf ook afgewezen door anderen bij dates en flirts. De beste reacties krijg ik, als ik het volgende antwoord geef op een afwijzing: “Aw, dat vind ik jammer. Maar super tof dat je je grenzen goed aangeeft. Dat betekent veel voor me”. Het leukste vind ik dat er dan een zucht van verlichting komt en ruimte voor alternatieven. We weten nu allebei: het was toch niks geworden, tenminste, niet op de door mij voorgestelde manier 😉 En dat is OK!”

4. Laat je nooit ontmoedigen

Wees lief voor jezelf als je een afwijzing moet incasseren. Ga jezelf niet de schuld lopen geven. Kijk niet naar wat je verloren bent, maar wat je er van geleerd hebt. Foutjes kunnen gebeuren. Voortdurend zelfs. Kijk hoe je het in de toekomst beter kan aanpakken en laat je vooral niet ontmoedigen, ook niet na de honderdste afwijzing.

 

5. Minder last van afwijzingen

Om het beter aan te pakken kun je beginnen met mijn gratis training: de Comfort Zone Challenge. Daarin vind je 28 oefeningen om steeds socialer te worden met leuke vrouwen waardoor je afwijzingen in je leven elimineert, omdat ze je simpelweg niet meer raken.

De download vind je hier.

 

Conclusie: afwijzingen horen erbij als je succesvol wilt worden met leuke vrouwen. De vraag is alleen hoe je er mee om gaat. Hoe ga jij om met afwijzingen? Ik ben ontzettend benieuwd. Deel het in het reactieveld hieronder. 

Showing 7 comments
 • Martijn
  Beantwoorden

  De laatste paar jaar.. helemaal niet. Ghosting is de regel, soms afgewisseld met een verwijt dat ik als polyamorist niet trouw kan zijn of iets in vergelijkbare richting.
  Wanneer iemand de moeite neemt om respectvol af te wijzen, hoe kort ook, vind ik dat helemaal fantastisch, en wens ik haar oprecht toe dat ook zij vindt wat ze nodig heeft. Het is alleen verschrikkelijk zeldzaam.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Oh, ‘ghosting’ dat hoor ik steeds vaker in mijn omgeving. Ik denk dat het steeds vaker voorkomt omdat snelle dating apps dat in de hand werken. Maar het is ontzettend naar als het je overkomt evenals het verwijt dat je niet trouw zou kunnen zijn als polyamorist. Zeker als ghosting je een keer overkomen is, kun je ontzettend dankbaar zijn voor een simpele afwijzing. Als je dat weet, wordt het ook makkelijker om zelf duidelijk te zijn in afwijzingen.

 • Martine
  Beantwoorden

  Mooie tips, dank je wel! En idd, ghosting en stashing… 🙁 misschien wel nóg moeilijker dan een eerlijke afwijzing.

 • Danny
  Beantwoorden

  Waar ik als man verdomd moeilijk mee heb, is als vrouwen zeggen dat ze “vrienden” wil blijven. Dat is nu het laatste waar ik nood aan heb na een afwijzing. Waarom zeggen vrouwen dit eigenlijk? En vooral, ……menen ze dit eigenlijk?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Het kan echt vreselijk zijn om te horen: ‘Maar we kunnen vrienden zijn’… Zeker niet als je gewoon ontzettend graag haar relatie wilt zijn. De man die naast haar loopt in plaats van erbij hangt.
   Of ze het menen? Veel vrouwen zullen dit menen omdat ze het ook echt zo voelen. Ze waarderen je en willen je niet kwijt uit hun leven omdat ze je ontzettend tof en bijzonder vinden. Maar ja, niet op ‘die’ manier… En dan zijn er natuurlijk ook nog vrouwen die het zeggen als doekje voor het bloeden, omdat ze het naar vinden om je te kwetsen. Of een beetje van beiden…

   Voor jou is het dan belangrijk om heel eerlijk – als dat je overkomt – goed bij jezelf na te gaan: kun je je verlangen naar beantwoording van je liefde volledig loslaten? Dan is de kans groot dat je haar in je leven kunt houden, zonder veel pijn. Maar het zou heel goed kunnen dat je wordt overmand door gekwetste gevoelens en verdriet om de afwijzing. Tja, zie dan maar eens ‘gewoon vrienden’ te worden… In dat geval raad ik je aan om dit artikel over onbeantwoorde liefde eens te lezen. En daarna dit artikel, over het omgaan met liefdesverdriet, nog voordat je een relatie hebt kunnen beginnen.

   Ik hoop dat ik hiermee je vraag een beetje heb beantwoord, Danny.

 • Danny
  Beantwoorden

  Bedankt Klazien om te reageren.

  Gelukkig zit ik momenteel niet in die fase. Happy single hoor, maar nog steeds hopend op “heaven made match”. En die zal er heus wel komen, eerder door een stom toeval dan echt actief op zoek te gaan denk ik zo.

  Toch heb ik een zes maand geleden in deze situatie gezeten. Ik was verliefd, maar dan ook echt smoorverliefd op een dame. Zij mij afgewezen maar wilde wel vrienden blijven. Ik heb dan ook besloten om het contact te verbreken, ik zie het nut daar gewoon niet van in. Tenzij je van zelfkastijding houdt natuurlijk. 😉

  Maar ik heb ook heel wat geleerd van het fenomeen “verliefdheid”. Het was slechts de tweede keer in mn leven dat ik echt verliefd was op iemand. Langs de ene kant een zalig gevoel, langs de andere kant……tja…..beetje eng ook. Ik verloor mn zelfcontrole, (wat ik sowieso al niet graag heb), wist niet wat ik met mn gevoel moest doen, voelde me soms wat verloren, had een beetje angst om haar uit mn leven te hebben, maar besefte ook dat het gewoon om een chemisch proces gaat dat zich afspeelt in de hersenen. Zoals je eerder aangaf. Het gaat om een projectie vanuit jouw “eigen ik” waar je verliefd op wordt, niet op de persoon in kwestie. Beetje gek allemaal. Jouw hersenen spelen werkelijk een spelletje met je. Het maakt je volledig van slag en kan je doen reageren op een manier zoals je nooit eerder zou doen. Soms wat beangstigend hoor. Brrrrr.

  Ik ben een volwassen man maar wist toen echt niet hoe me gedragen en hoe ermee om te gaan. Maar ze is wel uit mijn systeem geraakt.

  Wat heb ik ook nog geleerd? Nooit een vrouw op een voetstuk zetten en in je achterhoofd nuchter blijven. Ok ik klink nu ff misschien heel mannelijk maar er zijn miljoenen vrouwen op de aardbol waar het mss wel mee klinkt. Het is uiteindelijk allemaal heel relatief. Hoeveel mensen geraken wel niet verliefd, om dan na een jaar te zeggen, “ow jah, toen had ik het wel moeilijk maar ik ben nu iemand anders tegengekomen.”. Als je teveel moeite doet word je gewoon onaantrekkelijk voor de dame in kwestie. Het moet allemaal wat relaxed blijven, hoe moeilijk dit ook wel is en lijkt. (Gemakkelijk om dit allemaal te zeggen als je ff niet verliefd bent 🙂 .

Leave a Comment